Nagy nyári leárazás 920

Rémálom: vérvörössé vált a Sebes-Körös vize

Három-négy órára vérvörössé vált a Sebes-Körös vize augusztus 3-án – hozta nyilvánosságra a hírt a Cotidianul.ro-ra hivatkozva az Eurocom.wordpress.com. A terület, ahol a szennyezés történt, a világon egyedülálló rovarfajoknak és Románia egyik legnagyobb pisztrángpopulációjának is otthona.

Prologic horgászfotel 16999 Ft 640
hirdetés

Rémálomszerű élményben volt részük azoknak, akik augusztus 3-án délután 3 óra körül a Sebes-Körös partján sétálgattak, a folyó vize ugyanis vérvörössé vált – számolt be a hírről az Eurocom.wordpress.com a Cotidianul.ro-ra hivatkozva. Hogy mi történt, egyelőre nem tudni, feltételezések szerint vagy egy ülepítő szakadt át, vagy egy uránbányában történt baleset, a térségben ugyanis elég sok elhagyott tárna van.

A lap beszámolója szerint a szennyező hullám 3-4 óráig tartott, a vörös anyag viszonylag nehéz volt, a folyóban mindenre lerakódott. A terület, ahol a szennyezés történt, a világon egyedülálló rovarfajoknak az otthona, Románia egyik legnagyobb pisztrángpopulációja él itt. A Cotidianul.ro megkereste az illetékes hatóságot, ám a lap beszámolója szerint megkeresésükre egyelőre nem érkezett válasz.

A Romániából érkező szennyezés sajnos nem ritka, gondoljunk csak a 2000. január 30-án Nagybányán történt tiszai ciánszennyezésre. Mint arról lapunk korábban beszámolt, az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztaló ítéletet hozott a román állam ellen a Nagybányán 2000-ben bekövetkezett ciánszennyezés ügyében. A strasbourgi bírák szerint keleti szomszédunk nem szavatolta állampolgárai tiszta és egészséges környezethez fűződő jogát.

Lesz Verespatakon aranybánya?

A másik, máig viták tárgyát képező ügy a verespataki aranybánya ügye. Májusban arról tudósítottunk, hogy Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője tiltakozott a verespataki aranybánya megnyitásának engedélyezéséről információja szerint megszületett szakértői döntés ellen. A képviselő, aki volt környezetvédelmi miniszterként 2007-ben felfüggesztette a verespataki aranybánya-beruházás környezetvédelmi engedélyezését, az MTI-nek elmondta: tudomása szerint a beruházás környezetvédelmi engedélyéről döntő kormányzati tárcaközi bizottság szakértői a bányanyitás mellett foglaltak állást, és a jelek szerint a tervezett beruházás ugyanabban a bizottságban államtitkári szinten is megkapja a zöld jelzést.

Az Európai Unió vízvédelmet és vízgazdálkodást szolgáló irányelvei miatt az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása, üzemeltetése nem lenne kifizetődő – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a székelyföldi Tusnádfürdőn, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Hajrámagyarok
9 hónapja

Na, Romániára is leszállt a tíz csapás, a Körös vize vérré változott!

2
compoo
6 éve

Illés államtitkár: nem az a kérdés, hogy kifizetődő, vagy sem, ezt a beruházó kiszámolta. Ha netán nem gazdaságos neki fáj., A baj a környezetvédelmi kockázat. Erre koncentráljon drága Illés Úr!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés