Korai volt a vak horgászok öröme

2015.04.27. forrás: origo.hu

A napokban a parlament megszavazta, hogy a vakok és gyengénlátók ingyen horgászhatnak. A vak horgászok első körben persze örültek a hírnek, de kiderült, hogy valójában csak az állami horgászjegyet ússzák meg, ami évente kétezer forint. A sokszor ennyibe kerülő területi- és napijegyeket ugyanúgy meg kell venniük ezután is.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 "Ez egy fantasztikus gesztus a jogalkotók részéről, nagyon köszönjük, hatalmas segítség ez nekünk, vakoknak, akik egyébként is általában kevés pénzből élnek" – mondta az Origónak a nyíregyházi Petrus József, amikor azt kérdeztük, mit szól hozzá, hogy megszavazták a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által a halgazdálkodásról szóló törvényhez benyújtott módosításó javaslatot. Eszerint a halláskárosultak, a mozgássérültek és az értelmi fogyatékosok mellett már a vakok és gyengénlátók is mentesülnek az állami horgészjegy díjának megfizetése alól.


"Velünk senki sem közölte, csak a sajtóból értesültünk róla" – reagált megkeresésünkre Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke. – Nagyon örülök annak, hogy beemeltek bennünket a kedvezményezett körbe, remélem, sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy minél többet legyenek a természetben."

Bekötött szemmel az aranyhalat
A hírről beszámolt a Borsonline, és foglalkoztak vele a Music FM reggeli műsorában is, ahol egy másik vak férfi, Balogh Róbert így reagált: "Az egész vak horgászat abszurdum, a Parlamentben nem gondolkoztak el ezen. Azt ajánlanám a törvényhozóknak, hogy menjenek, és bekötött szemmel próbálják meg kifogni az aranyhalat. Valahol sértő, hogy ezzel akarják kiszúrni a vakok szemét. Inkább kaptunk volna valami mást, ez maximum kampánynak lesz jó."

A vak horgászatot valóban nehezen tudja elképzelni az átlagember, de Petrus József szerint kísérő segítségével igenis tudnak horgászni. "Sok mindenben segítségre szorulunk, például ki kell jutnunk a tóhoz, ott fel kell mérni a terepet, hogy mennyire lejtős a part, hol vannak a fák, a nádszigetek, hova dobhatunk. A természet ráadásul napról napra változik, szóval ha egy olyan tóhoz is mennénk, amelyet már ismerünk, ott sem feltétlenül ugyanolyan körülmények várnának a következő alkalommal. Ugyanakkor számunkra nagyon fontos, hogy ki tudunk menni a természetbe, hiszen az életünk nagyobb részét a négy fal között töltjük, és a horgászat fantasztikus kikapcsolódás számunkra."

Ja, mégsem ingyenes
Kiderült azonban, hogy az állami horgászjegy díjmentessé tétele nem vesz le nagy terhet a vakok válláról, valójában szó sincs arról, hogy a törvény hatályba lépése után ingyen horgászhatnának. Az állami horgászjegy egy évre 2000 forint, ennyivel lesznek beljebb, a területi jegyet viszont továbbra is ki kell fizetniük. Ezt mindenütt a halgazdálkodási jog tulajdonosa, általában egy horgászegyesület árulja. Az ára helyszíntől függően 50 és 100 ezer forint között mozog évente.

"A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken a helyi halgazdálkodásra jogosult az, aki a területi jegyet kiadja. Az állami horgászjegy alapvetően a horgászat lehetőségét biztosítja, a regisztrált hasznosító által kezelt vizeken ehhez még szükséges a területi jegy is, aminek kiadását, árképzését sosem befolyásolta a halászat-horgászat jogszabályi háttere" – közölte kérdésünkre a Földművelésügyi Minisztérium.

"Így már nem akkora segítség ez nekünk. Persze köszönjük szépen ezt az évi 2000 forintot is, de ez messze nem akkora támogatás, amiről az első hírek szóltak” – fogadta letörten újabb hívásunkat Petrus József, a nyíregyházi vak horgász, amikor közöltük vele, hogy a területi jegyet és a napijegyet a továbbiakban ugyanúgy ki kell fizetnie.


A sportegyesületek még léphetnek
Hogy a különböző horgászegyesületek követik-e a törvénymódosítást, nem tudni. "Természetesen semmi akadálya, hogy bármely halgazdálkodó a területi jegyek terén is kedvezményeket vezessen be, és számos helyen ez is a helyzet: ifjúsági horgászoknak, házastársnak, nyugdíjasnak sok helyen adnak ki kedvezményes területi jegyet, és kínálhat ilyet a helyi halgazdálkodó a fogyatékkal élők számára is" – közölte az Origóval a minisztérium.

Van, hogy sikeresebb egy vak horgász
A vakok főleg az úgynevezett fenekező módszerrel horgásznak, hiszen az úszót nem látják. A fenekezésnél kétféleképpen észlelik a kapást: olyan kapásjelzővel, amely hangjelzést ad ki, ha a hal bekapta a csalit, és elkezdte húzni a damilt, vagy egyszerűen a damilt az ujjuk közé fogva várják a kapást. Mivel ez utóbbi bármely látható vagy hallható kapásjelző segédeszköznél közvetlenebb érzékelést és gyorsabb reagálást tesz lehetővé, számos eset ismert, amikor az így horgászó vak vagy gyengénlátó horgász a "hagyományos", kapásjelzős módszert alkalmazóknál sikeresebb volt, jóval több halat fogott.

A szerelékeket az ügyesebb látássérült horgászok akár meg meg tudják kötni, de több üzlet kínál előre elkészített végszereléket, horogelőkére felkötött horgot, ami megkönnyíti a gyengénlátók és a vakok felszerelésének összeállítását is. Az új törvény engedélyezi, hogy a vakok kísérői, ha ők maguk nem horgásznak, állami horgászjegy kiváltása nélkül segítsenek.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »