Vagy magad akasztod be, vagy a rapsic

2015.06.24. forrás: hirado.hu

Mindenhonnan dől a hal a balatoni éttermekbe, sütödékbe, csak a tóból nem - legalábbis nem legálisan. Kazah fogast, ukrán harcsát, egyiptomi sügért, argentin hekket bőven kóstolhatnak a balatoni gasztronómia kedvelői, a tóból fogott halat csak akkor, ha a vendéglátós beszállítói között rapsicok is vannak. A törvényes utat kereső éttermesek nem adják fel a reményt, hogy egyszer náluk is lesz az étlapon balatoni hal.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Sehogyan sem kerülhet balatoni hal az éttermekbe legálisan a halászati tilalom miatt – mondta a tókörnyék egyik legelismertebb vendéglátóhelyének tulajdonosa a hirado.hu-nak. Szerinte a magyar tengeren már másfél éve érvényben lévő – és a természetes vizekre 2016-tól országosan is kiterjesztett – korlátozás lehetetlenné teszi, hogy a vendégek törvényesen beszerzett balatoni halat kóstoljanak, miközben az igény folyamatos az ilyen ételekre.

Hozzátette: senki sem érti, miként lehet az, hogy a tenyésztettnél lényegesen jobb ízű, világviszonylatban is kiváló minőségű és így potenciálisan a tó egyik fő vonzerejét adó balatoni hal nem kapható az éttermekben – feltéve, hogy a vendéglátóhely nem áll szóba orvhalászokkal.

Egyiptomi is lehet a balatoni fogas

Vagy magad akasztod horogra tehát, vagy rapsic fogja neked, máskülönben nem eszel balatoni fogast, harcsát vagy éppen pontyot. Erről beszélt a hirado.hu-nak több más, a tó mellett működő vendéglátós is. Azt szintén elmondták, hogy a helyi halak helyett kénytelenek tenyésztett, illetve importhalat felszolgálni.

Az éttermek általában nagykereskedőktől vásárolt kazah fogast, ukrán szürke harcsát, Egyiptomból hozott nílusi sügért, illetve magyarországi tenyésztavakból származó halakat vásárolnak. Az is jellemző, hogy ezt nem reklámozzák, sőt az is előfordul, hogy a nílusi sügért rokona, a fogas nevével adják el.

Az egyik bajai halászcsárdában arról beszéltek a hirado.hu-nak, hogy helyi halban nem is gondolkodnak, nekik az a természetes, hogy az állandó minőséget adó tenyészetekből vásárolnak a kereskedőkön keresztül.

Horgászoktól se

A megkérdezett balatoni vendéglátósok emlékeztettek rá, minthogy a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-től, a kereskedelmi célú halászat megszüntetése miatt nem juthatnak halhoz, a jogszabály azt sem teszi lehetővé, hogy horgászoktól vásároljanak. Igaz, mint ahogy egyikük megjegyezte, utóbbi érthető, mert félő, hogy az orvhalászok nagy mennyiségű lefagyasztott zsákmányukat a sütödéknél pecásként bejelentkezve, több adagra osztva, könnyedén eladhatnák.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »