Olajszennyezés a Tiszán - Algyőnél már mentik a folyót

2017.07.23. forrás: Index

40 kiló olajszennyet szedtek le a Tiszáról Algyőnél

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A Délmagyar.hu szerdán írta meg, hogy az algyői közúti és vasúti híd között két óra tájban parttól partig szivárványlik a folyó felszíne, és gázolajszag terjeng. Fél órával később már oszlott a trutyi és úszott lefelé, három órakor már az algyői csónakkikötőnél is érződött. A folyó felszínén nagy foltokban terült szét a filmszerű olaj. Onnan a hidakig másfél-két kilométer hosszan olyan szag terjengett, mintha egy lucskos műhelyben jártunk volna, nem a folyón.

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója most elmesélte, hogyan dolgoztak kollégái szerda délután és este a Tiszán. Csónakokkal és úszó terelőhengerrel gyűjtötték össze a víz felszínén lévő szennyeződést – magyarázta. Az olajfelszedésre alkalmas hengerekkel a part felé terelték a filmszerű olajréteget, perlittel felitatták, kimerték. Összesen 40 kilogramm lett az így összegyűjtött szennyezett anyag, de ez csak az a része az olajnak, amit még megtaláltak.
Az algyői csónakkikötőnél az őr azt mondta, csütörtök reggel még a csónakok között szivárványos volt a víz.

A szennyeződés eredetéről szerda délután kétféle verziót is hallottak. Horgászok szerint a vasúti híd lábánál álló úszóműről jött – ezt a rakodó cég cáfolta. Amiatt pedig a MÁV tiltakozott, hogy az első hivatalos tájékoztatás szerint a vasúti hídon veszteglő egyik vonatból folyhatott olaj. A szerdai balesetben érintett motorvonat gázolajtartálya, üzemanyagrendszere nem rongálódott, folyásra utaló nyomokat nem találtak. Ezekben a napokban sem volt üzemképtelen járművük itt, és a hídon sem állt vonat a baleset miatt. A hidászok is megnézték a hidat, és ők sem tapasztaltak rendellenességet.

A katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági eljárást indított az ügyben, és megnézték a környéket. Tanúkat fognak meghallgatni, így remélhetőleg kiderül, mi történt.

Az olaj szétterül a felszínen, lezárja a felületi hártyát, ami több élőlényközösség otthona. Ilyenkor megszűnik az anyagforgalom a víz és a levegő között, ami a többi élőlény életébe is beleszól – mondta Szalma Elemér biológus, a Tisza élővilágának kutatója a lapnak. Sajnos senki sem vállalta a tettet, pedig ez környezetkárosítás. "Sorsszerű, hogy mindez a vizes világbajnokság idején zajlik. Így vállalunk felelősséget a vizeinkért, amikre olyan büszkék vagyunk" - fejtette ki a biológus.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »