Őszi-téli ruhavásár 2.

Veszélyben a Tisza: az Aranyos szennyezése a Maroson keresztül Szegedig juthat

Továbbra is szivárog a zagy az Aranyos folyóba, a bányavállalat elismerte, hogy csak ideiglenes megoldással zárták el a kiömlő szennyezőanyagok útját.

JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Elvesztette a kontrollt a Cupru Min abrudbányai bányavállalat az erdélyi szászavinci ülepítőnél bekövetkezett zagy kiömlésének megakadályozása felett – ismerték el a társaság elöljárói azon a válságtanácskozáson, amelyet Gyulafehérváron, Fehér megye központjában tartottak az alba24.ro helyi hírportál közlése szerint.

A szennyezett víz szerdára mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott - írja a vg. A szennyezés várhatóan még mintegy 120 kilométert tesz meg Vajdaszegig, ahol az Aranyos a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, míg Szeged közelében eléri a Tiszát.

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból.
A román kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség hírét a távirati iroda. Gyulafehérváron szerdán a prefektus környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a hétfő délutáni szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták.

Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba.

Mircea Goia, az állami tulajdonban levő Cupru Min társaság szakembere elmagyarázta: egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürkeiszap a patakba. Hozzátette: a gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét nagy mennyiségű kővel és földdel zárták le, de szerdára ezen is átszivárgott a szennyezett víz.
A szakember szerint szerdán folytatódott a kőágy vastagítása, és a patakmederben két másik gátat is építettek.

„Egyelőre nem találtunk végleges megoldást arra, hogy miként avatkozzunk be. A vezeték, úgy tűnik, nagy nyomásnak van kitéve”

- jelentette ki a szakember. Hozzátette, a patakmedret elzáró kisebb gátak építése csak pillanatnyi megoldás. Míg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn. A Cupru Min társaság a gazdasági minisztériumtól kért segítséget a végleges műszaki megoldás megtalálásához. A tárca szerdán közleményben tudatta, hogy szakértői bizottságot küld a helyszínre.

Ugyan a tározóban felgyülemlett zagy egyebek mellett rezet, vasat, krómot, cinket, arzént és mangánt, valamint kadmiumot tartalmaz, a gyulafehérvári tanácskozáson részt vevő vízügyi szakemberek közölték, hogy nem tapasztaltak halpusztulást az Aranyos folyón.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

miska
2 éve

Eső után köpönyeg.

4
jurinovics
2 éve

Kint van amúgy a Greenpeace a helyszínen, a Facebook oldalukon élő adásban is bejelentkeztek nemrég: https://www.facebook.com/greenpeace.hu

3
v.eva
2 éve

"köcsög természetvédő" ???
gratulálok, anyád biztosan büszke lenne rád

2
hirdetés (x)
miska
2 éve

Holvan a Greenpeace,meg a többi k@csög természetvédő?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett

hirdetés