Őszi-téli ruhavásár 2.

A legújabb magyar halfaj már látható a Tisza-tónál!

Senki nem tudja, miként került hazánkba ez az apró kis halacska.

C-protekt
hirdetés

Genetikai vizsgálat igazolta, hogy a kaukázusi törpegéb hazánk új halfaja 2013-ban már tudományos módszerekkel, kétséget kizáró módon is sikerült azonosítani hazánk legújabb, egyben legkisebb halfaját, a kaukázusi törpegébet. A halnak 2009-ben mindössze egyetlen példánya került elő a Szamosból, míg 2012-ben Tiszafüreden életerős populációját észlelték a Tisza-tóban.

A Magyar Haltani Társaság munkatársai ezután jelentették be, hogy olyan halfajra bukkantak Tiszafüreden, amely korábban se a Tisza-tóból, se a folyóból nem volt ismert. A kutatók már akkor úgy vélték, hogy az új hal a Fekete-tenger parti vizeiből és a Duna torkolati szakaszáról ismert kaukázusi törpegéb (Knipowitschia caucasica). Külső jellegzetességei alapján azonban nem lehetett kizárni, hogy a mindössze egy évig élő és legfeljebb 3 centiméteres testhosszt elérő halacska egy másik faj, a horvát tengerparton honos adriai törpegébek (K. panizzae) képviselője. A DNS-teszt eredménye a közelmúltban látott napvilágot és alátámasztotta a korábbi feltételezéseket.

A vizsgálati eredmények alapján a kutatók azt valószínűsítik, hogy a magyar populáció fekete-tengeri eredetű, mivel a tiszai minták a fekete-tengeri vízgyűjtőből származókkal mutatnak közelebbi rokonságot. A szakember szerint a terjedés útvonala az eddigi adatok alapján nem állapítható meg teljes bizonyossággal, és igazából nem is lehet tudni, hogy miként jönnek át a halak a zsiliprendszeren. Az első Tisza-tavi észlelése óta a fajt kimutatták a tározó más területein is. A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egyik miniakváriumában most már bárki megtekintheti Magyarország legújabb halfajtáját!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
RS horgászfotel

hirdetés