Őszi-téli ruhavásár 2.

Nem mindennapi látvány Komáromnál: tömegével vonultak a busák

Ritka látványban volt részük azoknak a járókelőknek, akik június 6-án a komáromi Vág-Duna-hídról a folyó vizére pillantottak. Reggeltől a késő délutáni órákig egymást követő hatalmas rajokban úsztak a folyó közepén a felfelé tartó busák, mégpedig érdekes módon fehér és pöttyös példányok vegyesen.

C-protekt
hirdetés

A múlt század derekán még ismeretlen hal volt vizeinkben a planktonevő termetes busa és a növényevő amúr, amelyeket – ki tudja milyen elgondolás alapján – az egykori Szovjetunióból telepítettek vizeinkbe. Az egyébként édesvízi halakról jobbára csak a halászoknak volt tudomásuk, majd később megjelentek az első ismeretterjesztő írások is a lapok hasábjain, amelyek e nem különösebben ízletes húsú halak fogyasztásának az emberek egészségére gyakorolt jótékony hatásáról szóltak.

Ma már nem megy ritkaságszámba, ha egy-egy kapitális példányuk horogra akad, hiszen a betelepítésük óta eltelt évtizedek alatt jócskán elszaporodtak. A nem ritkán kétméteres halóriások rendszerint június elején indulnak útnak a Vágon felfelé, hogy elérjék az ívásra alkalmas helyeket. Szaporodásuk ugyanis 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletű vizet és meglehetős nyugalmat igényel. Nem először volt szerencsém látni a közvetlenül a vízfelület alatt úszó busákat, ám a hetvenes-nyolcvanas években még csak öt-hét egyedből álló rajokat láttam, most pedig – józan becslés szerint is – százával vonultak a szájukat hatalmasra tátó, „pipázó” busák, amelyeknek a látványa sokáig emlékezetes marad.

Azon a délelőttön a környéken tanyázó vadkacsák és a kormoránok is inkább mintha a part közelében tartózkodtak volna, bár félelemre nem volt okuk, mert a busák tudvalevően jobbára planktonevők.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

kboly
3 éve

ders: inkább a Szamoson vannak most busák de nagyon sok . Ha egy lassabb csónakkal megy az ember akkor szépen ugrálnak ki a vízből . Sajnos sokszor ugranak be a csónakba is,nem kis felfordulást okozva.Pár napja egyszerre kettő is.Vagy volt olyan is hogy hajnalban hazafelé menet már el vagy bambulva a a sötétben csak egy 10 kg os test berepül a lábadhoz.Aki nem ismerné ezt a jelenséget annak a sport szelet ott akkor befigyel.Láttam már többször éjszakai csorgós peca alkalmával ívni a busát

3
ders
3 éve

A Balatonon nagy valószínűséggel nem ívik! A Balaton esetén valószínűleg igaz, hogy a java beszökik. Azt azért szakemberek sem zárják ki hogy ritkán kialakulhatnak olyan hirdológiai viszonyok Balatonon, hogy néhány példány eredményesen leívjon, de nem tömegesen. Azonban ahol adottak az ívás feltételei (meleg homokos medrű folyóvíz) ott meg is teszi, így például Felső-Tiszán bizonyítottan ívik. Ezek szerint a Vágon is ívik, vagy legalábbis megpróbálja.

2
isai
3 éve

Most akkor szaporodnak nálunk vagy nem. Oldalakon vitáztak arról, hogy a Balatonban szaporodik-e, illetve honnan vannak fiatal példányok. Azzal zárták le, hogy a tógazdaságokból beszökött példányok.

1
hirdetés (x)
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
New Thunder szett

hirdetés