Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Több száz hektárral nőtt a Tisza-tó szabad vízfelülete

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évek óta harcot folytat a hínárnövényzet terjedése ellen, miután felismerte a sulyom és a tócsagaz által jelentett fenyegetést. Az említett fajok elburjánzása halgazdálkodási szempontból kedvezőtlen, ugyanis a vízben oldott tápanyagokat nem a haltáplálék-szervezetek hasznosítják, hanem az óriási növénytömeg.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019
hirdetés

2016-hoz hasonlóan idén is május utolsó hetében kezdődött a kaszálás, ami ezúttal hosszabb ideig, két hónapig tartott. A mintegy 60 nap során a tározó összes vízterét érintették a munkálatok. Négy lengőkaszás egységgel és a Truxor úszó hínárvágó berendezéssel 8 fő dolgozott a legnagyobb melegben is. Összesen 26 víztér kaszálása valósult meg, mintegy 800 hektáron.

Volt, ahol a már ismertetett sávos kaszálási módszerrel dolgoztunk, másutt teljes hínármentesítés zajlott. Idén eddig nem tapasztaltunk olyan jellegű halpusztulást, ami a nyári melegben jellemző oxigénhiánnyal hozható összefüggésbe. Meggyőződésünk, hogy a kaszálással hozzájárultunk a vízterek oxigénháztartásának javulásához. Nem általános jelenség, de sajnos néhány vízterületen a lekaszált sulyom helyébe egyéb hínárok lépnek. Be kell látnunk, hogy a biológia törvényszerűségeivel nem mehetünk szembe: ahol felszabadul valamilyen erőforrás – jelen esetben a fény – azt más fajok hasznosítani fogják. A helyzet azonban nem elkeserítő. Hosszú távú megoldás van a problémára, mégpedig a mederkotrás. Olyan vízmélység kialakítása szükséges, ahol a hínárnövények évekig nem képesek megtelepedni az adott víztérben. Amíg azonban nem történik meg ez a beavatkozás, folytatjuk a kaszálást, aminek mérhető, pozitív hatása van a vízi élőlényközösségekre és a vízi közlekedésre is. 2017-ben ismét jelentősen nőtt a bejárható, horgászható területek mérete.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Thermoruhák 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés