Több ezer horgásszal és tonnányi haltetemmel indul a szezon Baranyában

2017.03.15. forrás: bama.hu

Megkezdődött a baranyai vizeken a horgászati szezon

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

BÉDA–KARAPANCSA | A tavak többsége az enyhe időnek köszönhetően kiolvadt. Így az eltűnt a jeget kihasználva kiültek az első bátrabb horgászok a stégekre.

A jég olvadásával szinte egy időben kezdődött el a horgászati szezon. Bár a fogás egyelőre még kétesélyes, már jelentkezett egy-egy ponty a horgokon az apróbb keszegfélék mellett. Ha egyik nap jó fogással találkozunk, az még nem jelent semmit. Másnap ugyanazon a vízen, ugyanazzal a csalival esélytelen a nagy zsákmány.

– Az idő változékonysága miatt kiszámíthatatlan a horgászat sikere, és a víz nem melegszik olyan gyorsan, mint a levegő – magyarázta Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – A tél hosszúra nyúlt, decemberben befagytak a tavak és a folyóvizeken állandó jégzajlást lehetett tapasztalni, és február végéig nem volt lehetőség a horgászatra, ezért mindenki mondhatni tűkön ült. A tavakon jelenleg ívási tilalmi idő van csukára február elsejétől március végig, süllőre és balinra március elsejétől április 28-ig.

A baranyai horgászok egyik legkedveltebb helyszínén, Béda-Karapancsán mára minden körülmény adott egy jó horgászatra.

– Összesen 550 darab régi, használhatatlan és esztétikailag sem megfelelő, régi állást bontottunk el, és 58 modern, új stéget építettünk – hangsúlyozta Kövesi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai területi osztályvezetője. – A III-as tónál a horgászok faladikot is igénybe vehetnek, és az úgynevezett bioremediáció eljárással olyan enzimet tettünk a vízbe, amely a kémiai állapotát hosszabb távon jobb minőségben tudja tartani.

Tonnányi haltetemet szállíttattak el

A halpusztulás miatt elrendelt horgászati tilalmat március 3-án 14 órától oldották fel a Bédán.

– Idén minden állóvíz befagyott és annak ellenére, hogy a szakemberek rendesen lékelték a tavakat, mégis elpusztult halakat fedeztünk fel a jég alatt a viszonylag sekély vizű és kis kiterjedésű Béda I.-esen – tájékoztatott Kövesi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai területi osztályvezetője. – Szerencsére jellemzően nem őshonos fajtákról beszélünk, összesen kilencven tetemről, elsősorban amúrokról. A haltetemek teljes tömege ezer kilogrammot tett ki, melyet veszélyes hulladékként szállítottak el.

A halgazdálkodási hatóság még február 15-én rendelt el határozatlan idejű horgászati tilalmat.

Több ezer horgász a baranyai tavakon

A horgászok idei legfontosabb dátuma február 28-a volt. Eddig kellett ugyanis leadni az előző évi fogási naplókat. Aki nem tette ezt meg, az ezután csak szankciókkal, emelt díjon válthat állami horgászokmányt. Ez azt jelenti, hogy kettőezer forint helyett négyezret kell kifizetnie, amihez hozzájön a kétszáz forintos fogási napló díja. Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezetőelnöke úgy tájékoztatott: az adatok feldolgozása még folyamatban van. Tavaly 15 995-an váltottak horgászengedélyt, ebből 13 888 felnőtt, 404 ifjúsági és 1 703 gyerekhorgász. Az elnök szerint az ifjúsági horgászok valahogy eltűnnek a rendszerből, de felnőttként visszakerülnek.

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »