Több ezer aranyhal árasztotta el a tavat

2015.04.15. forrás: mno

Évekkel ezelőtt egy kisállattartó dobhatta az amerikai Colorado-tóba az aranyhalait, melyek ott elszaporodtak és most veszélyeztetik a helyi bennszülött vízi élőlényeket.

Bark gumicsónakokhirdetés

A Colorado vadvédelmi terület szóvivője, Jennifer Churchill elmondta, hogy az elmúlt hónapokban nyüzsgő aranyhalrajokat figyeltek meg a tóban. A pontyfélékhez tartozó aranyhal nem honos Észak-Amerikában. Szakértők szerint mintegy 3-4 ezer példány lehet a tóban. A biológusok jelenleg igyekeznek megtalálni a legjobb módszert az invazív faj eltávolítására.

Churchill szerint bevethetik az elektromos halászat módszerét, de akár a tó leengedésével is végződhet az ügy. „Az elektromos halászat során elektromos huzalt lógatnak a vízbe. A szerkezet által kibocsátott áram elkábítja a halakat, amelyek így a felszín közelébe kerülnek, és élve ki lehet őket fogni. Ezt a módszert alkalmazva távolítottak el 2300 aranyhalat egy közeli tóból három éve” – fejtette ki Churchill.

Ha az aranyhalak a csatornákon keresztül menekülnek, veszélyt jelentenek olyan őshonos fajokra, mint a pettyes harcsa és a kékkopoltyús naphal.

A nem őshonos vízi állatok illegális szabadon engedése komoly problémát jelent a Colorado-tóban és más természetes vizekben. Ráadásul nemcsak egykor háziállatként tartott halak kerülnek a vizekbe, hanem néhány horgász a sporthalait is tavakban, folyókban és vízfolyásokban engedi szabadon. A hatóságok a nyilvánosság segítségét kérik, hogy megtalálják a tettest, aki kedvtelésből tartott halait beleengedte a Colorado-tóba.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »