Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Egy tizedikes diák szenzációs fogása: gyöngyös koncér a Dunából

2016.06.26. forrás: Magyar Haltani Társaság

Az ívás idején gyöngyszerű nászkiütésekkel díszített gyöngyös koncér Európa ritka és veszélyeztetett hala.

Gator bakancs 640hirdetés

Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Egy ifjú horgásznak köszönhetően azonban ismét megerősítést kaptunk a faj hazai előfordulásáról.

Szalai Gábor 2016. május 2-án a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva egy különleges ritkaságot fogott. Szerencsére a társa két fényképet is készített a halról, mielőtt visszaengedték a Dunába. Ezek a fotók érkeztek be a Magyar Haltani Társaság címére (egyik a http://haltanitarsasag.hu/hirek_hu.php oldalon látható), kiegészítve a kéréssel, hogy segítsünk a halfajt azonosítani.

Miután a Magyar Haltani Társaság több szakembere is megvizsgálta a képeket, egyöntetű volt a megállapítás, hogy a hal nem más, mint a Magyarországon rendkívül ritka és védett gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). A minden dicséretet megérdemlő fiatalok révén ismét bebizonyosodott, hogy a társaság honlapján 2012-ben elindított szolgáltatás, amely beküldött fényképek alapján segít azonosítani a fogott halakat, kétszeresen hasznosul. A horgászok ismereteinek gyarapítása mellett a kutatók számára is fontos adatokkal szolgál ritka halaink elterjedéséről és gyakoriságáról.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »