Egy tizedikes diák szenzációs fogása: gyöngyös koncér a Dunából

2016.06.26. forrás: Magyar Haltani Társaság

Az ívás idején gyöngyszerű nászkiütésekkel díszített gyöngyös koncér Európa ritka és veszélyeztetett hala.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Egy ifjú horgásznak köszönhetően azonban ismét megerősítést kaptunk a faj hazai előfordulásáról.

Szalai Gábor 2016. május 2-án a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva egy különleges ritkaságot fogott. Szerencsére a társa két fényképet is készített a halról, mielőtt visszaengedték a Dunába. Ezek a fotók érkeztek be a Magyar Haltani Társaság címére (egyik a http://haltanitarsasag.hu/hirek_hu.php oldalon látható), kiegészítve a kéréssel, hogy segítsünk a halfajt azonosítani.

Miután a Magyar Haltani Társaság több szakembere is megvizsgálta a képeket, egyöntetű volt a megállapítás, hogy a hal nem más, mint a Magyarországon rendkívül ritka és védett gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). A minden dicséretet megérdemlő fiatalok révén ismét bebizonyosodott, hogy a társaság honlapján 2012-ben elindított szolgáltatás, amely beküldött fényképek alapján segít azonosítani a fogott halakat, kétszeresen hasznosul. A horgászok ismereteinek gyarapítása mellett a kutatók számára is fontos adatokkal szolgál ritka halaink elterjedéséről és gyakoriságáról.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »