Őszi-téli ruhavásár 2.

Egy tizedikes diák szenzációs fogása: gyöngyös koncér a Dunából

Az ívás idején gyöngyszerű nászkiütésekkel díszített gyöngyös koncér Európa ritka és veszélyeztetett hala.

RS horgászfotel 640
hirdetés

Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Egy ifjú horgásznak köszönhetően azonban ismét megerősítést kaptunk a faj hazai előfordulásáról.

Szalai Gábor 2016. május 2-án a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva egy különleges ritkaságot fogott. Szerencsére a társa két fényképet is készített a halról, mielőtt visszaengedték a Dunába. Ezek a fotók érkeztek be a Magyar Haltani Társaság címére (egyik a http://haltanitarsasag.hu/hirek_hu.php oldalon látható), kiegészítve a kéréssel, hogy segítsünk a halfajt azonosítani.

Miután a Magyar Haltani Társaság több szakembere is megvizsgálta a képeket, egyöntetű volt a megállapítás, hogy a hal nem más, mint a Magyarországon rendkívül ritka és védett gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). A minden dicséretet megérdemlő fiatalok révén ismét bebizonyosodott, hogy a társaság honlapján 2012-ben elindított szolgáltatás, amely beküldött fényképek alapján segít azonosítani a fogott halakat, kétszeresen hasznosul. A horgászok ismereteinek gyarapítása mellett a kutatók számára is fontos adatokkal szolgál ritka halaink elterjedéséről és gyakoriságáról.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

szgszg (fikanick)
3 éve

Köszönöm!

2
hirdetés (x)
gratulálokgratulálok (fikanick)
3 éve

Gratulálok,nagyon szép! Ez a faj magyar területről már nem kerül elő nagyon rég,,, és mégis...(!)
Nagyszerű dolog ez,ezzel kéne foglalkozni itt inkább,nem azzal hogy Gipsz Jakab Ököritófülöpösön ellopott 3 db méreten aluli pontyot.
De úgy tünik ez az oldal már erről szól.,,,

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
C-protekt

hirdetés