200 hektáros ívó- és ivadéknevelő terület készül a Tisza-tavon

2016.01.30.

A régi legendás Apota pontyos ívóterületei tönkrementek, most a Tisza-tavi vízkezelő ott készül mesterséges beavatkozással újból létrehozni a feltételeket.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője egy olyan projekt beindulásáról számolt be, mely nagy hatással lehet a közép Tiszai térség halállományára.

Az idősebb Tisza-tavi horgászok még jól emlékezhetnek, hogy a tározó Észak-Keleti részén elterülő Apotán micsoda ponty ívások voltak hajdanán. Ehhez a terület biztosította a viszonylag kemény aljzatot, a megfelelő lágyszárú növényzetet, a természet pedig az anyaállományt és a magas tavaszi vízállást.

A körülmények azota gyökeresen megváltoztak. A környéken eltűntek az ecsetpázsitos rétek, amelyek kezdetben kitűnő ívóhelyet biztosítottak a pontyfélék számára.

Hiába a kiváló viszony a vízügyi szakemberekkel, az utóbbi évtizedben a megfelelően magas vízszintet sem sikerült mindig biztosítani, ami ahhoz szükséges, hogy a víz kifusson a fűre, és az ikrák megtapadásához szükséges nővényzet biztosítva legyen. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. most egy műtárgyakkal szabályozható vízszintű, mintegy 200 hektár területű vízszakaszt kíván a szaporodás és az ivadéknevelés  feltételeinek megteremtésére elkülöníteni.

A terület vízellátását az Eger-patak biztosítani tudja, így a Tisza áradásától függetlenül is lehetővé válikt az optimális vízmélység beállítása.

A projekt jelenleg a tervezés és előkészítés fázisában tart - mondta a szakember. A tervek szerint 2017 tavaszára elkészülhet és próbaüzembe állhat a szaporodó hely.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »