Tisza-tavi tanácskozás a jéghelyzetről

2017.02.01. forrás: sporthorgasz.eu

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a Tisza-tavon kialakult jég- és hóhelyzet miatti munkálatok ügyében tartott tanácskozást a múlt héten.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A jeget borító hóréteg mindig veszélyt jelent a halak számára, mert az algák nem jutnak elegendő fényhez, és így oxigéntermelésük lecsökken. A havazást követően társaságunk a tározó 25 pontján azonnal megkezdte az oxigénszint folyamatos ellenőrzését. Veszélyesen alacsony értéket sehol nem mértünk, de mivel az eredmények fokozatosan romlottak, és a további havazást sem lehetett kizárni, a tennivalók megbeszélésére tanácskozást hívtunk össze. Örömmel állapítjuk meg, hogy a 2017. január 24-én megtartott eszmecserén a témában érintett szervezetek képviselői valamennyien segítőkészen vettek részt.

A tanácskozás bevezetőjeként beszámoltunk az oxigénszint alakulásáról, a jobb oxigénellátás érdekében eddig megtett lékvágásokról, a sekély vízben történő levegőztetés kedvezőtlen mellékhatásáról (az üledék felkavarása), valamint a tervezett, +4 fokos vízzel történő hóolvasztási terveinkről. Tapasztalataink nyomán egyelőre a lékelést helyeztük előtérbe, mert bár a gyorsan újraképződő jégréteg elzárja a vizet a levegőtől, az átlátszó ablakon bejutó fény hatására ismét „munkába álló” algák a léknél jóval nagyobb területen emelik meg az oxigén koncentrációját.

A megjelentek közül a Tisza Barátai HE, a Tiszanánai Petőfi HE, a TTHESZ, a Tiszafüredi Sporthorgász Egyesület és a Tisza-tavi Sellő HE a lékelésekhez, a katasztrófavédelem a szivattyúzáshoz, a vízirendészet a halőrzéshez, a vízügyi igazgatóság az oxigénszint ellenőrzéséhez ajánlotta fel a segítségét. Társaságunk hálásan köszöni ezeket a felajánlásokat, és ha szükség lesz rá, igényelni is fogja. Tudni kell azonban, hogy munkavédelmi szempontból a segítőkért is a társaság a felelős. A horgászok bevonásához tehát előzetes munkavédelmi oktatás szükséges, lékvágó fűrészes munkát pedig csak az végezhet, aki motorfűrész-kezelői vizsgával is rendelkezik.

A hideg ugyan jelenleg is tart, de kedvező, hogy a napsütésnek köszönhetően még a havas jégen is több fény hatol át. Halászati őreink is nagyon komoly munkát végeztek. Január 25-én Óhalászon, 26-án a Szartoson és a Szartos-árkon, 27-én a Füredi-Holt-Tiszán és az Örvényi-morotván, 28-án a Füredi-Holt-Tiszán, 29-én a Hordódi-Holt-Tiszán dolgoztak. Munkájuk eredménye mintegy 150 db szabályszerűen megjelölt lék, amely mind egy-egy kis automatikusan működő oxigéntermelő egység. Úgy tűnik tehát, hogy ha nem romlik az időjárás, akkor győzzük a munkát. Ám ha kedvezőtlenül alakulna, akkor nem késlekedünk igénybe venni a fölajánlott segítséget.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »