Tisza-tavi sulyomkaszálás - képes beszámoló

2016.06.07. forrás: sporthorgasz.eu

Második hete kaszálják Tisza-tó szerte a sűrű növényzetet. A növekvő és a vízfelszínből mind több területet elzáró sulymosokban így egyre több helyen nyílnak ablakok, egyre több helyen maradnak ott az apró haltáplálék szervezetek, a halak és a rájuk horgászók is. A képes beszámolóból kiderül, mely területek tisztultak már meg a felnövő sulyomtakarótól.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Ha szeretné tudni, hogy miért létfontosságú a hínárkaszálás, akkor a korább írást is ajánljuk figyelmébe:
A Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. 2016-ban fokozott mértékben folytatja a halak életterét bővítő, életminőségét javító és a vízi közlekedést segítő tevékenységét, a hínárkaszálást. A sulyommal borított területekről ugyanis a nyár derekára teljesen eltűnnek a halak. Ez érthető, hiszen a fénytől elzárt víztérben nem élnek meg az oxigéntermelő egysejtű algák, így nincs tápláléka a zooplanktonnak, haltáplálék-szervezetek és oxigén hiányában pedig a halak is elkerülik az ilyen víztereket. A sűrű sulyomszőnyeg kialakulását gátolják a halgazdálkodást végző társaság lengőkaszás csapatának tagjai, akik a tavaszi időszaktól négy csónakkal járják a Tisza-tó öbleit, az ilyenkor még gyenge szárú sulymot levágva összekötik a víztereket, a nagy kiterjedésű sulymosokban pedig 10-20 méter széles „ablakokat” nyitva biztosítják a fény behatolását. Az idei évben 800 hektár vízfelület kaszálásával a tavaly elért eredmény háromszorosát tűzték ki célul.

Reményeink szerint a nagyobb nyílt vízfelülettel arányosan nő majd a táplálékszervezetek tömege is, ami elősegíti a természetes halszaporulat nagyobb arányú megmaradását a Tisza-tó vizében. Az előző évek tapasztalata alapján nagy segítséget nyújtott a halak számára a sulyom eltávolítása a vonulási útvonalakról, de a minőségi horgászat és a könnyebb vízi közlekedés lehetőségét is jól szolgálta a tevékenység.

Haswing elektromos csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »