Őszi-téli ruhavásár 2.

Tisza-tó legsportszerűbb horgásza 2016.

Környezettudatos, sportszerű horgászként Fekete Árpád, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. hivatásos halászati őre kapta A Tisza-tó legsportszerűbb horgásza 2016 díjat. Gyermekeit is felelősségteljes, szabálykövető horgásznak neveli.

Thermoruhák 640
hirdetés

A díjat minden évben a halászati őrök tanácsai alapján ítélik oda, mivel ők napi rendszerességgel, személyesen találkoznak a horgászokkal. Idén kollégái többen is Fekete Árpádot jelölték.

A környezettudatos horgász

– Körülbelül huszonöt éve horgászom. Szeretek magányosan pecázni, ilyenkor általában eredményesebb vagyok, jobban tudok koncentrálni, de természetesen szívesen megyek társaságban is – mondta el lapunk érdeklődésére mosolyogva Fekete Árpád.
– Környezettudatos horgásznak mondhatom magam, a horgászhelyeimet evezőscsónakkal, elektromos motorral közelítem meg, robbanómotort ritkán, inkább csak a téli és őszi időszakokban használok – árulta el a díjazott, aki további érdekességeket is elárult arról, hogy ered a kopoltyúsok nyomába. Ha evezővel, csendben közlekedik, sokkal többet láthat a környezetből, a halak árulkodó jeleiből, természetközelibb élmény így horgászni. Általában két–három kilométeres szakaszokat jár be a folyón és a tavon, ez többnyire az adott időszaktól és célhalaitól függ.
Elmondása szerint a folyón inkább a harcsa, időszakosan a süllő vonzza, míg – tapasztalatai alapján – a tavon csukára, balinra, süllőre és sügérre érdemes horgászni.

– Ragadozóhalas horgász vagyok, preferálom a pergető horgászatot, de a letett botos módszert is gyakorlom – fűzte hozzá a harmincnyolc esztendős halászati őr, majd úgy folytatta: – Velem is többször előfordul, hogy nem járok sikerrel, de ez nem szegi kedvemet.
Precízen, teljes mértékben betartja a szabályokat. Meglátása szerint ezért kapta az elismerést.
– Halászati őrként a törvények, a horgászrend szabályainak betartatása és betartása nagyon fontos.
Meggyőződésem, hogy halászati őrként példát kell mutatnunk – vélte.
Nem csak az lehet sport­szerű horgász, aki minden, általa megfogott halat visszaenged, hanem az is, aki nagy figyelmet fordít a kíméletes bánásmódra, az etikai szabályok betartására, állítja Fekete Árpád.
– Családommal nagyon szeretjük a kiváló minőségű halételeket, ezért a szabályos keretek között kifogott halakból szívesen viszek haza.
Éves szinten viszonylag sok – köztük több nagyobb testű – halat enged vissza, gondolva fiaira, esetleg unokáira is.

A Tisza-tavi térség elhivatott halőre

Ahhoz, hogy valaki halászati őr legyen, erős elhivatottság kell.
– Szeretem a természetet, szeretek vízen lenni, szeretem a munkámat. Horgászként is érdekel, hogy ki milyen módszerrel és területen, milyen halat tud megfogni. Saját horgászatomba is átültetem azokat, melyekről azt gondolom, sikeres lehet – mondta.

A horgászatot népszerűsítő családapa

Gyermekei négy- és ötévesek, mindkét fiát a horgászat szeretetére neveli.
– Már a minimálisan előírt hároméves kortól kiváltottam nekik a horgászengedélyt a Tisza-tóra. Folyamatosan tanítom őket, tájékoztatom a szabályokról és azok betartásának fontosságáról – mondta el kérdésünkre. Kiemelte: csak úgy lehet a gyerekeket ránevelni a sportszerű és felelősségteljes horgászatra, ha példát mutatunk nekik.
– Megtisztelő számomra, hogy átvehettem ezt a díjat, ezúton is köszönöm kollégáimnak és a vezetőségnek – fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy lehet valaki eredményes horgász, így felelt:
– A Tisza-tó egy nagyon változatos víz, ha valaki itt szeretne eredményes lenni, fontos a helyismeret, a kitartás. Tudni kell, hogy melyik időszakban, hol, milyen módszerrel és mire érdemes horgászni.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés