Uniós pályázaton nyert terepjárókkal ellenőriznek a halőrök Vas megyében

2015.10.15. forrás: alon.hu

Három terepjárót is nyertek Vas megyei horgászegyesületek az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázatán, a három korszerű járművet csütörtökön V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára adta át Vaskeresztesen, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgászturisztikai központjában.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Az államtitkár az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: a horgászat és az ahhoz kapcsolódó turizmus már messze nagyobb gazdasági hasznot hoz, mint maga a halászat, szavai szerint ezért állt a kormányzat a halászok és horgászok között hosszú évtizedek óta tartó vitában, végül a horgászok oldalára.

Január elsejétől lép érvénybe az az új jogszabályi rendelkezés, amely természetes vizeken megtiltja a kereskedelmi célú halászatot, megőrizve a természetes vízfolyások és tavak halállományát a sporthorgászok, a horgászturizmus számára - mondta.

V. Németh Zsolt hozzáfűzte azt is: a természetes vizekben élő halakat nemcsak azzal lehet veszélyeztetni, ha valaki mondjuk engedély nélkül horgászik, vagy nem tartja be a horgászati szabályokat, hanem azzal is, ha tevékenységével a vízparton rombolja a természetet, nem vigyáz a természeti értékekre.

Szavai szerint a horgászegyesületek halőrei a vízpartok rendjére ügyelve a természetet is védik, éppen ezért érzi fontosnak a kormányzat a támogatásukat, munkakörülményeik javítását.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból számos pályázati cél nyert támogatást, ezek közül az egyik volt a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásoknál a közlekedés fejlesztése, amelynek során először tanyagondnokok, falugondnokok számára biztosítottak gépjárműveket, később pedig kulturális egyesületek, polgárőr egyesületek és más civil szervezetek, köztük horgászegyesületek is részesülhettek ilyen támogatásban.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke az ünnepségen elmondta: a pályázaton három tagszervezetük, a Rábapaty és Vidéke Horgász Egyesület, a gersekaráti Sárvíz-tavi Horgászegyesület és a kerkafalvai Kéthatár-tó Horgász Egyesület nyert egy-egy, 6,3 millió forint értékű Suzuki Vitara terepjáró gépkocsit.

Nagy segítség szavai szerint, hogy a pályázat nem igényelt önerőt, száz százalékos finanszírozású.

Szólt arról is, hogy a hivatásos halőrök eddig saját gépkocsijukat használták a munkájukhoz, illetve időnként a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság járőreivel közösen járőröznek, ellenőrzik a vízpartok rendjét.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »