Őszi-téli ruhavásár 2.

Talán van megoldás a halpusztulásra: Klórral fertőtlenítik az elalgásodott vízterületet

Péntek reggelre nem állt meg a halpusztulás a felső öbölben, de sajnos még nagyobb mértéket öltött, mint csütörtökön.

Thermoruhák 640
hirdetés

 Összességében a pénteki napig mintegy hat mázsányi hal veszett oda a szabadstrandnál a felső öbölben. Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke úgy látja, a csütörtökről péntekre virradó éjszaka még az előző napinál is nagyobb volt a pusztulás a területen. De ahogyan mondani szokás, a baj nem jár egyedül, az éjszaka folyamán megjelentek az úgynevezett „halfarkasok” is, tovább csökkentve a túlélő állományt. Az elnök összefogásra buzdít, és - bár a vizsgálati eredmények még nem érkeztek meg - talán már a megoldást is látja.
A hivatásos halászati őr, Szlivon Zoltán a kora este és az éjszaka folyamán azt tapasztalta, hogy az úgynevezett "halfarkasok" a bódult halakat kiemelik a vízből és "gereblyéznek", vagyis háromágú horgot ólomra akasztva dobnak be, és azt kihúzva a horog beleakad a hal oldalába és úgy emelik ki. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, Somfai Rudolf ez okból összefogásra buzdít, és kéri a horgászokat, hogy segítsenek menteni, megvédeni a halakat a tolvajoktól. Ha jelentkeznek a halászati őrnél, akkor megszervezik a terület éjszakai őrzését.

 

Mindemellett az elnök, látva a pusztulást, nem ült tétlenül, igyekezett a katasztrófa okára rájönni, még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt. Felvette a kapcsolatot egy mikrobiológussal, és vele konzultálva, a horgászok és a halászati őrök tapasztalatait összegezve arra a következtetésre jutott, hogy az oxigénhiányos állapot nagy valószínűséggel azért állt elő, mert a mintegy tízhektáros vízterület robbanásszerűen elalgásodott. Az első mérések azt mutatták, hogy 1 milligramm oxigént tartalmazott a minta, holott a minimum, amiben életben maradhatnak a halak, 4 milligramm lenne. A további pusztulás megakadályozására tegnap késő délután Steiner Norbert egy alumíniumtestű csónakot vitt az öbölbe, és az este folyamán 150 kilogram klórt szórtak szét egyenletesen a területen. A klór fertőtlenít, elpusztítja az algákat, de az ökoszisztémára nem jelent veszélyt - mondták.
Mindemellett a hét végén két jetsky fogja módszeresen fodrozni a vízfelületet, ugyanis ezek a vízijárművek nem propelleres hajtásúak, hanem turbinás megoldásúak, ami azt jelenti, hogy a hajtáshoz szükséges kiáramló vízsugár a „pipáló” halakban nem tesz kárt, de az oxigént lenyomja a mélyebb rétegekbe.
Balla Tibor

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés