Szigorúbb rendőri jelenlét a Tisza teljes magyarországi szakaszán

2015.10.07. forrás: szolnoktv.hu

Nehéz idők járnak az orvhorgászokra és az orvhalászokra a Tisza teljes magyarországi szakaszán. A rendőrség immár 6 éve egy egyesített stratégia alapján folytat ellenőrzést az összesen 597 kilométeres távon. A szemléletváltás és összefogás már meghozta eredményét, mintegy ötödére esett vissza a halászattal és horgászattal kapcsolatos szabálysértések és bűncselekmények száma.

3752 termék akcióbanhirdetés

Az elmúlt évekkel összehasonlítva az orvhalászat és orvhorgászat visszaszorult a Tisza magyarországi szakaszán. Ennek oka, hogy a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a bűnügyi szolgálattal közösen 6 évvel ezelőtt átfogó stratégiát dolgozott ki a szabálysértések és bűncselekmények számának csökkentésére, illetve a felderítés hatékonyságának növelésére. A stratégia részeként folyamatos a kommunikáció a rendőrség és a horgász-szervezetek munkatársai között, illetve megnövelt számú és szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be. További pozitívum, hogy a horgászok 90%-a is a rendőrséggel együttműködik, sőt több esetben a munkájukat is segíti.

A fejlett elkövetői módszerekhez a rendőrség is alkalmazkodott: az egyenruhások elsősorban a kisstílű orvhorgászokat és halászokat ellenőrzik, illetve a helyszínen szankcionálják. Ezzel szemben azok, akik ipari méretekben űzik a hallopást felderítésre, megfigyelésre. majd tetten érésre, a lopott halak és az elkövetéshez használt eszközök elkobzására számíthatnak. A lopott árut átvevő boltosok és vendéglátósok sem aludhatnak nyugodtan, a felderítés során rájuk is kiterjed a törvény őreinek figyelme.

A munkát a Büntetőtörvénykönyv 2012-es módosításai, illetve a Halgazdálkodási törvény változásai is segítik. Ezzel szemben 3 éve a BTK-ban a fentiek mellett megjelent az orvhalászat fogalma, amely 2 év börtönnel büntethető. Az orvhalászok tevékenységének súlyosságát jól jellemzi, hogy a rendőrök találkoztak olyan esettel is, amikor a bűnözők otthonában tartott házkutatás során nyolc nagyméretű fagyasztóládát találtak 800 kg halfilével megtöltve. Ekkora mennyiségű filé előállításához megközelítőleg 1,5-2 tonna halat kellett ellopniuk a rapsicoknak. Az ő ügyükben a nyomozás még folyamatban van.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »