kategóriák  
Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Sebes ragadozók

2017.06.10.

Pár évvel ezelőtt jó barátomnál vendégeskedtem a hajdúságban, akkor egyik alkalommal megmutatta a Sebes-Körös folyót. Nagyon megtetszett a kis folyó, mind a lankás részein levő belógó bokrok és fák árnyékában elképzelt leshelyek és a csak csobogónak nevezett műtárgy kavargó folyama is. A folyó szinte minden szegletébe odaképzeltem a domolykókat és a balinokat. Akkor mindössze egy balin jött és most visszatérve rengeteg kérdés merült fel bennem. Vajon fejlődtem-e pergetés terén?! Lesz-e ragadozó, amit lefotózhatok?!

Camping - Prologic Cruzade 640hirdetés

Még az ominózus nap előtt barátommal megvettük a napijegyeket, hogy hajnalban mihamarabb kint legyünk a tetthelyen. Másnap a nap még fel sem kell, de mi már a vízparton voltunk és a botokat szereltük össze. Barátom egy 7-es Thrill-lel kezdi a pecát én még keresem a csalit, amivel dobjam az elsőket. Mikor pár dobásból parton az első balinja, úgy döntök én is azt teszem fel, de izgalmamban hol a wobbler akad a botba, hol a zsinór tekeredik a spiccre. Végre megtudom, ejtem az első dobást, repül is a balin gyilkos a „habokba”. Néhány dobás és megfogom az első balin sihedert. Nagyon örültem neki, ugyanis ő az első Thrill-es halam, készült is pár szép fotó róla, majd visszatérhetet ragadozni. Megtört a jég - szokták mondani, velem is ez történt, ráéreztem a Thrill vezetésére. Nem is értem eddig miért nem adott halat, pedig egyszerű a képlet. Bedobom és tekerem örült módjára. Az ügyes és persze éhes balinoknak nem is kell sok, 4-5-6 tekerés és vetik rá magukat a „villám küszre”. Nagyon élvezem a helyzetet, illetve a fárasztások pillanatát, a finom 5-25 gr-os DAM Effzett botom jól dolgozik a halak alatt.

Délkörül a kapások szünetelni látszanak a korábban jött hűsölő csoport valószínűleg teljesen szétverte a halakat. Nem is bánom, ha tartunk egy kis szünetet, egy árnyékos helyen harapunk valamit felkészülve a délutáni műszakra. 

Előveszem a műcsalis dobozaimat és szortírozni kezdem a wobblereket, ugyanis itt az idő, hogy felavassak néhány wobblert. Olyan wobblert keresek, amelyik alkalmas lenne erre a húzós vízre, valamint jól dobható is legyen, a víz felsőrétegeiben jöjjön és hasonlítson a küszre. Nyolcfős elit osztagból próbaúsztatáskor másodikként a Sebile Puncher 70 SK-t próbálgattam. Mondanom sem kell a nap végéig szinte csak ezzel a műcsalival dobáltam.

A nap még mondhatni magasan járt, de már soroztuk is a vizet újfent, balinok reményében. Jó óra is eltelik, mikor megkapom az első goromba rávágást a Sebile-re. Egy szebb balin a tettes örülök újfent, hisz felavattam csalim és beigazolódott a gondolatmenetem. Majd később mikor árnyék vetődik a túlpartra a bokrok alatt a hajtások elszaporodnak. Wobbleremmel pontosan oda tudok dobni, ahova szeretnék így nem akadály a bokrosok elé ejteni. Egyik dobásomat mélyen a bokrok alá sikerült, vártam is azonnal a jelentkezőt rá, de csak jó pár tekerés után jelentkezet iszonyatos rávágással. A könnyű felszerelés szépen hajlik termetes halam után, de a fék ciripelő hangja is igazolja - nem kispályás az illető. Megjegyzésképen, míg én harcolok ellenfelemmel barátom két balint operál ki a vízből. Nem sokára megjelenik előttem a ragadozó, de nem fehéres tónusban, hanem aranyló barnásban, egy szép domolykót akasztottam. Fut még néhány kört, majd megragadom a tarkójánál és viszem fotózni. Életem legnagyobb domolykóját tartom a kezemben néhány fotó erejéig, majd mehet vissza éltető elemébe. Később sikerült két dobásból két balin ifjoncot fognom gyors horogszabadítás után ők is mehettek vissza riogatni a küszöket.

A lemenő nap utolsó perceiben egy Rapala CD7 PRLU wobblert dobálgatok. Nagyon szeretném felavatni, de csak bökdöséseket és koppintásokat érek el vele, komoly rávágások elmaradtak aznapra.

Ha tudom, hogy ennyi balint illetve domolykót fogok sportszerűen lenyomott szakállú horgokkal szerelt wobblerekkel dobáltam volna, de így sem eset baja egyik halamnak sem. Illetve a helyi horgászegyesület is védi a halakat a megszokottól eltérő alsó és felső méretkorlátozás bevezetésével!

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »