Primitív halak két új fajának kövületére bukkantak

2015.04.01. forrás: hirado.hu

A Zürichi Egyetem kutatói a korai sugarasúszójú halak kihalt Saurichthyidae családjába tartozó új fajok maradványaira bukkant.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A 242 millió éve élt ragadozó halak maradványai a svájci Ticino kantonban, a Szent György-hegy lelőhelyen kerültek elő. Fejüket és testformájukat érintően eltérnek a korábban ismert Saurichthys-fajoktól, ami másmilyen élőhelyre és táplálkozásra utal.

A saurichthyst (gyíkhalak) hosszú, karcsú test és hegyes orr jellemezte rengeteg foggal. Az egyedi felépítésű sugarasúszójú halak tengeri és édesvízi környezetben is megtalálhatóak voltak a triászban, a 252-201 millió évvel ezelőtti időszakban. A kihalt család két új faját a Zürichi Egyetem szakemberei, valamint német és kínai kollégáik lelték fel.

A Saurichthys breviabdominalist relatíve zömök teste után nevezték el, míg a Saurichthys rieppeli, az egyetem svájci paleontológusa, Olivier Rieppel után kapta nevét. Az új fosszíliákkal együtt már hat Saurichthys-fajt ismernek a hegyi lelőhelyről, ezzel ez a család a legnagyobb számú és legváltozatosabb eme közép-triászkori lelőhelyen.

Mind a 40 és 60 centiméter hosszú hal különbözik a többi Saurichthys-fajtól a koponyát és testformát illetően. Heinz Furrer, a kutatás egyik szerzője szerint eme különbségek másfajta vadászati stílust és sekély tengeri élőhelyet sugallnak, ami lehetővé tehette több faj együttélését. Hozzátette, a többfajta specializálódott táplálékszerzési mód kialakításának és élőhely elfoglalásának képessége felelhetett eme halak evolúciós sikeréért, mind a Szent György-hegy medencéjében és globálisan is.

A hegy világhíres lelőhely közép-triászkori (239-243 millió évvel ezelőtti tartomány), kitűnő állapotban fennmaradt kövületeiről. A Zürichi Egyetem 1924 és 2004 között nagyarányú ásatásokat végzett a régióban, ezalatt rengeteg megkövesedett hüllő és hal került elő.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »