Pontyot telepítettek Miskolc vizeibe

2016.03.18. forrás: Magyar Hírlap

Életet lehelt a Nagy Borsodi Horgász Egyesület Miskolc vizeibe, akciójuk során ugyanis szerdán délelőtt több mint ötezer kilogramm pontyot telepítettek a Csorba, valamint a Házgyári tavakba. A pecás egyesület a kulturált horgászattal párhuzamosan a környezettudatos életmódra nevelést is kiemelten kezeli, ezért sportbarátokkal együtt rendszeresen szerveznek hulladékgyűjtési akciókat.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

Ám még mielőtt a halak telepítésére sor került volna, a Csorba-tó megközelíthetőségéről kellett gondoskodnia a Nagy Borsodi Horgász Egyesületnek, így például első lépésben a tóhoz vezető földutat tették járhatóvá. „Célunk, hogy a horgászok a megyében is igényes környezetben, példaértékű körölmények között tölthessék szabadidejüket” – fogalmazott a helyszínen Hallgató Viktor, az egyesület elnöke. Szerdán a Kárpát-medence legnagyobb gazdasági jelentőségű halfajából és legfőbb horgászhalából a miskolci Csorba-tóba négyezer-ötszáz, míg a mellette fekvő Házgyáriba ezer kilogramm került. A tógazdaságokban szaporított mai nemes pontyot egyébiránt a 19. században tenyésztették ki, ez alkotja a Kárpát-medence pontyállományának csaknem 90%-át.

A kulturált horgászat mellett a fiatalok környezettudatosságra történő nevelését, valamint a fenntarthatóságot is fontosnak tartja a Nagy Borsodi Horgász Egyesület vezetősége, így például egyre gyakrabban hirdetnek szemétgyűjtési akciókat az ez idáig meglehetősen elhanyagolt környéken. „Egyesületünk a horgásztársakkal közösen mintegy nyolcvan zsáknyi szemetet gyűjtött össze márciusban a tó környékéről, és csatlakoztunk a TeSzedd! – önkéntesen a Tiszta Magyarországért akcióhoz is” – mondta lapunknak Csikász Gábor, az NBHE ügyvezetője. Következő hulladékgyűjtési akciójukra március 26-án, kilenc órától kerül sor. Megtudtuk azt is, hogy idén még három alkalommal terveznek haltelepítést az egyesület vizeibe. A százhetven hektáron elterülő Csorba, és az azzal szomszédos száztíz hektáros Házgyári-tóba tehát hosszú idő után élet költözött, mégpedig mintegy háromezer ponty formájában. A horgászat szerelmesei az általános tilalom feloldása után hódolhatnak szenvedélyüknek, a szükséges engedélyek birtokában március 19-től már kíváncsian várhatják, mi akad a horgukra.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »