Pontyinvázió a Desedán – tíz tonna hal csúszdázik a tóba

2017.06.17. forrás: sonline.hu

Három nap alatt közel 100 mázsa ponttyal gyarapodik a desedai horgászparadicsom, ahol szeptemberben pontyfogó-világbajnokságot rendeznek.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A csapat három nap alatt, pénteken, vasárnap és kedden telepíti az 1,8-2 kilós pontyokat a Desedába – mondta lapunknak Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – A szakember szerint ez a telepítés minőségileg más, mint a szokásos eljárás. Egyrészt 20-30 dekával nagyobb egyedsúlyú példányokat válogattak, másrészt a most zajló telepítés szerves része a desedai pontyfogó világbajnokság előkészületeinek. Eddig több részletben már száz mázsával gazdagodott 2017-ben a desedai halállomány.
– Lényeges döntés, hogy most a telepítéssel összefüggő horgászati tilalom nem lesz – folytatta Kozári Miklós. – Végig azt akartuk, hogy mindenki számára átlátható legyen a folyamat. A halak méret szerinti leválogatásában, az átvételben éppúgy számítottunk a tagtársak jelentkezésére, mint a mérlegellenőrzésénél vagy a halszállító jármű kísérésekor.

Speciális előírások léptek életbe a Desedán, mely június ötödikétől szeptember 23-ig tartanak. Az ideiglenes horgászrend szerint ezalatt pontyból naponta egy, heti három tartható meg bármely – gyermek, kedvezményezett, felnőtt, napi – engedély birtokában. Bár a horgászatban gyakran nagy szerepet játszik a szerencse, a sporttársak egy dolgot biztosra vehetnek: szeptember 23-ig fokozott szigorral járnak el a szabálysértőkkel szemben.

Kozári Miklós szerint a desedai horgászok döntő része betartja a játékszabályokat, bukások időről időre mégis előfordulnak. Akadt olyan horgász, aki az egy botos engedélyével kettővel pecázott, s olyan is előfordult, hogy az érkezés időpontját nem rögzítették a fogási naplóban, más élve akarta hazavinni a halat. A vártnál súlyosabb következmények várnak arra a férfira, aki két pontyot fogott, ám csak egyet írt a fogási naplóba: a hatósági büntetésen felül két éves horgászati eltiltást kapott.
– Sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy az ellenőrök nem csak akkor vannak jelen a tóparton, amikor látják őket – tudtuk meg Kozári Miklóstól. – Könnyen előfordulhat, hogy a túlpartról, fák, bokrok takarásából ellenőrzik a horgászokat. A kollégáim szabályosan teszik a dolgukat, s az a horgász, aki becsületesen eleget tesz a szabályoknak, annak nincs félnivalója.

– A pontyfogó-világbajnokság hosszú távra megalapozhatja a Deseda hírnevét – mondta Kozári Miklós. – S nem csupán a pontyállomány teszi ismertté a tavat, hanem a fejlesztéseknek köszönhetően süllőzni is érdemes eljönni hozzánk.
A vb-n a szervezők 26 ország indulásával számolnak, egy ország 11 fős küldöttséggel érkezik, ám gyakran további 2-5 személy jön a csapattal, így összességében több mint 300 vendég étkezéséről, elszállásáról kell gondoskodniuk a kaposvári és környékbeli vállalkozóknak. A világbajnokság előtt hat ország – többek közt Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Franciaország – csoportja már megismerkedett a Desedával. Az elnöktől tudjuk: pozitív visszajelzést kaptak, sőt, a franciák annyira megkedvelték a tavat, hogy egész éves Deseda jegyet váltottak.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »