Őszi-téli ruhavásár 2.

Pontyinvázió a Desedán – tíz tonna hal csúszdázik a tóba

Három nap alatt közel 100 mázsa ponttyal gyarapodik a desedai horgászparadicsom, ahol szeptemberben pontyfogó-világbajnokságot rendeznek.

Thermoruhák 640
hirdetés

A csapat három nap alatt, pénteken, vasárnap és kedden telepíti az 1,8-2 kilós pontyokat a Desedába – mondta lapunknak Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – A szakember szerint ez a telepítés minőségileg más, mint a szokásos eljárás. Egyrészt 20-30 dekával nagyobb egyedsúlyú példányokat válogattak, másrészt a most zajló telepítés szerves része a desedai pontyfogó világbajnokság előkészületeinek. Eddig több részletben már száz mázsával gazdagodott 2017-ben a desedai halállomány.
– Lényeges döntés, hogy most a telepítéssel összefüggő horgászati tilalom nem lesz – folytatta Kozári Miklós. – Végig azt akartuk, hogy mindenki számára átlátható legyen a folyamat. A halak méret szerinti leválogatásában, az átvételben éppúgy számítottunk a tagtársak jelentkezésére, mint a mérlegellenőrzésénél vagy a halszállító jármű kísérésekor.

Speciális előírások léptek életbe a Desedán, mely június ötödikétől szeptember 23-ig tartanak. Az ideiglenes horgászrend szerint ezalatt pontyból naponta egy, heti három tartható meg bármely – gyermek, kedvezményezett, felnőtt, napi – engedély birtokában. Bár a horgászatban gyakran nagy szerepet játszik a szerencse, a sporttársak egy dolgot biztosra vehetnek: szeptember 23-ig fokozott szigorral járnak el a szabálysértőkkel szemben.

Kozári Miklós szerint a desedai horgászok döntő része betartja a játékszabályokat, bukások időről időre mégis előfordulnak. Akadt olyan horgász, aki az egy botos engedélyével kettővel pecázott, s olyan is előfordult, hogy az érkezés időpontját nem rögzítették a fogási naplóban, más élve akarta hazavinni a halat. A vártnál súlyosabb következmények várnak arra a férfira, aki két pontyot fogott, ám csak egyet írt a fogási naplóba: a hatósági büntetésen felül két éves horgászati eltiltást kapott.
– Sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy az ellenőrök nem csak akkor vannak jelen a tóparton, amikor látják őket – tudtuk meg Kozári Miklóstól. – Könnyen előfordulhat, hogy a túlpartról, fák, bokrok takarásából ellenőrzik a horgászokat. A kollégáim szabályosan teszik a dolgukat, s az a horgász, aki becsületesen eleget tesz a szabályoknak, annak nincs félnivalója.

– A pontyfogó-világbajnokság hosszú távra megalapozhatja a Deseda hírnevét – mondta Kozári Miklós. – S nem csupán a pontyállomány teszi ismertté a tavat, hanem a fejlesztéseknek köszönhetően süllőzni is érdemes eljönni hozzánk.
A vb-n a szervezők 26 ország indulásával számolnak, egy ország 11 fős küldöttséggel érkezik, ám gyakran további 2-5 személy jön a csapattal, így összességében több mint 300 vendég étkezéséről, elszállásáról kell gondoskodniuk a kaposvári és környékbeli vállalkozóknak. A világbajnokság előtt hat ország – többek közt Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Franciaország – csoportja már megismerkedett a Desedával. Az elnöktől tudjuk: pozitív visszajelzést kaptak, sőt, a franciák annyira megkedvelték a tavat, hogy egész éves Deseda jegyet váltottak.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés