Piranha került elő az Omszk tóból

2015.03.28.

Úgy tűnik, az akvaristák továbbra sem tanulnak a korábbi esetekből, s szívesen engedik szabadon megunt, vagy az akváriumot kinőtt házi kedvenceiket. Csakhogy ez nem vicces.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Prohászka Ákos, aki nem csak az Omszk tó egyik leglelkesebb horgásza, de halas szakember is, egy exotikusnak számító piranhát talált az Omszk tóban.

A hal azonosítása nem okozott gondot számára, hamar kiderült, hogy egy növényevő piranha fajról van szó, a pacuról (Golossoma macropomum).

A szerencsétlen halat elpusztulva fedezte fel egy nádas előtt. Valószínűleg néhány napja helyezhette be korábbi gazdája a Budapesttől északra található népszerű tóba.

Kijelenthető, hogy a hal valószínűleg nem jelentett volna fenyegetést a nyári fürdőzőkre, mert alapvetően növényevő. De sokkal melegebb vizekhez, és gyökeresen más körülményekhez szokott hal nem élte túl a betelepítést.

Ákos elmondta, hogy korábban márvány sügér is előkerült a tóból, s felhívja az akvaristák figyelmét, hogy abszolút nem jó ötlet bármilyen akváriumi faj természetes vizekbe való kihelyezése. Azon túl, hogy a halászati törvénybe ütközik a hasonló cselekedet, nagy valószínűséggel a hal pusztulásához vezet.

Ha valaki meg szeretne szabadulni otthon tartott halától, a legjobban teszi, ha visszaviszi egy akvarista szaküzletbe.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »