Őszi-téli ruhavásár 2.

Paduc, kecsege is kerül majd a Tisza vizébe

Nyíregyháza – A Tisza teljes megyénkbeli szakasza – Tiszabecstől Tiszadobig, a megyehatárig – immár a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége kezelésében van.

Thermoruhák 640
hirdetés

Fesztóry Sándort, a szövetség ügyvezető igazgatóját kérdeztük meg arról, mindez milyen újabb feladatokat jelent a szervezetnek.

– Hosszabb folyószakasz tartozik hozzánk, s ez nagyobb felelősséggel is jár. Most 453 kilométert tesz ki a hozzánk tartozó folyók hosszúsága, ugyanis a Tisza mellett kezelői vagyunk a Túrnak, a Krasznának és a Szamosnak is. Február 20-ától 12 halőr vigyáz erre a teljes szakaszra. Korábban, amikor csak a Tisza alsó szakaszáért voltunk felelősek, 5 halőrt foglalkoztattunk – magyarázta a szakember.

– Mivel a Tisza mindkét szakasza külön víztérkóddal rendelkezik, külön-külön kell halgazdálkodási tervet készíteni a folyó alsó és felső szakaszára, s figyelemmel kell lennünk az élőhelyi adottságokra is telepítéskor . – Ebben az évben a Felső-Tiszába szeretnénk telepíteni egynyaras paducból 300 ezer darabot, 100 ezer darab süllőt, valamint 50 mázsa egy- és kétnyaras pontyot.

A tervek szerint a Tisza alsó szakaszába kerül majd 90 mázsa egy- és kétnyaras ponty, 100 ezer süllő, 60 ezer harcsa, 30 ezer darab csuka vagy sügér. Mindkét halgazdálkodási terv tartalmazza 10-10 ezer előnevelt kecsege telepítését is. Szeretnénk menyhalat is telepíteni a folyóba.

– Természetesen vizsgálni kell a telepítés hatékonyságát, a halállomány alakulását, a folyóba került halak növekedését, fejlődését. Ezzel kapcsolatban sokat elárulnak a fogási naplók adatai, de vannak kutatóintézetek is, amelyek foglalkoznak halakkal, s a kapott eredményeik számunkra is fontos információkat jelentenek – tette hozzá Fesztóry Sándor.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

SEDUXENSEDUXEN (fikanick)
3 éve

A Tiszánál, főleg a felső-Tiszánál már évek óta az eltérő kultúrájú (agresszív, rablóbanda) rejtőzködő erőforrások uralkodnak, mert annyira elszaporodtak. A kormorán hozzájuk képest magányos ökörszem csupán.
Nem mernek velük semmit kezdeni a hatóságok és nem is akarnak tán. Négy évente kellenek szavazni, azért védett vadak. Agyilag is ugye kb. az itt "ORVHALÁSZKIRÁLY" néven bevicsorgó senki alak szintjén vannak.

2
hirdetés (x)
bagyuszika
3 éve

Örvendetes tény, hogy végre lesz telepítés, és halőrzés is! A jegyárakat is felül lehetne vizsgálni. A felső Tiszára a 3000 ft nagyon sok, az alsó szakaszra az 1000 ft nagyon kedvező. Legyen 2000 mindkettőre, legyen telepítés, őrizzék a halat, az egy optimális állapot lenne!
Javaslom Fesztóry Sándor elnök Úrnak, hogy a halőrzést menjenek le Tiszafüredre tanulmányozni!
Az ottani halőrök hatékonyak, jó velük találkozni, nem zavarják a horgászt, udvariasak, még tanácsot is adnak!
A Hajdú-Bihar Megyeiek bűnözőnek nézik a tisztességes horgászt is, úgy is beszélnek, bánnak a tisztességes horgásszal is!
Arra kérem Elnök Urat, hogy a Tiszafüredi stílusban bánjanak ellenőreik a tisztességes horgászokkal,a Hajdú megyei módon pedig az orvhorgászokkal!
Munkjukhoz ok sikert kívánok!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés