Paduc, kecsege is kerül majd a Tisza vizébe

2017.02.27. forrás: SZON

Nyíregyháza – A Tisza teljes megyénkbeli szakasza – Tiszabecstől Tiszadobig, a megyehatárig – immár a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége kezelésében van.

Prologic Cruzade horgász székhirdetés

Fesztóry Sándort, a szövetség ügyvezető igazgatóját kérdeztük meg arról, mindez milyen újabb feladatokat jelent a szervezetnek.

– Hosszabb folyószakasz tartozik hozzánk, s ez nagyobb felelősséggel is jár. Most 453 kilométert tesz ki a hozzánk tartozó folyók hosszúsága, ugyanis a Tisza mellett kezelői vagyunk a Túrnak, a Krasznának és a Szamosnak is. Február 20-ától 12 halőr vigyáz erre a teljes szakaszra. Korábban, amikor csak a Tisza alsó szakaszáért voltunk felelősek, 5 halőrt foglalkoztattunk – magyarázta a szakember.

– Mivel a Tisza mindkét szakasza külön víztérkóddal rendelkezik, külön-külön kell halgazdálkodási tervet készíteni a folyó alsó és felső szakaszára, s figyelemmel kell lennünk az élőhelyi adottságokra is telepítéskor . – Ebben az évben a Felső-Tiszába szeretnénk telepíteni egynyaras paducból 300 ezer darabot, 100 ezer darab süllőt, valamint 50 mázsa egy- és kétnyaras pontyot.

A tervek szerint a Tisza alsó szakaszába kerül majd 90 mázsa egy- és kétnyaras ponty, 100 ezer süllő, 60 ezer harcsa, 30 ezer darab csuka vagy sügér. Mindkét halgazdálkodási terv tartalmazza 10-10 ezer előnevelt kecsege telepítését is. Szeretnénk menyhalat is telepíteni a folyóba.

– Természetesen vizsgálni kell a telepítés hatékonyságát, a halállomány alakulását, a folyóba került halak növekedését, fejlődését. Ezzel kapcsolatban sokat elárulnak a fogási naplók adatai, de vannak kutatóintézetek is, amelyek foglalkoznak halakkal, s a kapott eredményeik számunkra is fontos információkat jelentenek – tette hozzá Fesztóry Sándor.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szetthirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »