Őszi-téli ruhavásár 2.

Ötven éve kihalt ragadozó tért vissza a Balatonba

Visszakerül az őshonos menyhal a Balatonba, több mint 50 évvel a tóból való eltűnése után – írta a Magyar Idők.

RS horgászfotel 640
hirdetés

 Az 1960-as évek elején eltűnt, tőkehalhoz hasonlító menyhal balatoni újratelepítését tavaly kezdte meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amely szerint az év végére a ragadozó populációja akár a kétezret is elérheti a Balatonban, miután augusztus végén 400 példányt telepítettek a tóba a szántódi révnél – közölte a Magyar Idők.

A cég a gödöllői egyetemmel együtt most azt kutatja, hogy mikor éri el a hal az önnfenntartó szaporodóképességet. Egyelőre a 25 centisnél kisebb kifogott példányokat vissza kell dobni a Balatonba.

A menyhal (Lota lota) gazdasági szempontból nem nagy jelentőségű, de a beszámoló szerint a horgászok kedvelik. A húsa szálkamentes, halikrával és ivadékkal táplálkozik, 30-35 kilósra is megnőhet, a hazai vizeinkben legfeljebb húsz évig él.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

lota..lota.. (fikanick)
3 éve

Kedves karchasz,

Egyszer elérünk a végére. Mármint a busa eltűnésére. Ha nincs utánpótlás. Ez jár némi kellemetlenséggel, de ez a buké, a fülledt balatoni nyár "védjegye", ahogy a balatoni hekk is. :)
A nemesebb -és őshonos- halak pusztulási rátája várhatóan növekedni. Nem kell hozzá jóstehetség. .
Egyszer őket is eléri a vég.Talán azt is megérjük,hogy az XY nevű pontynak temetést rendeznek.

7
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

A számok (forrás balatoni hal face) míg halásztak 150-250 tonna kifogott busára jutott 50 tonna kiszedett dög, most halászat 0 kiszedett dög szeptemberig 20 tonna, azt gondolom a különbség abból adódik, hogy a maradék harminc tonna a hálókból kiszabadult, sérült busákból jött össze. De ez a húsz tonna is sok, (főleg mikor reggeli-esti sétádon érzed a szagukat) viszont hasznos lenne egy olyan adat, ami azt mutatná, mennyi az összes többi, -ha úgy tetszik őshonos- halfajból a pusztulás.

6
lota.lota. (fikanick)
3 éve

Karc,
Valóban dolgozott néhány évet ott. DE csak néhányat.
És ez elegendő...szerinted.
A dögkiszedés és a halászat közt óriási különbség van.
Járom a vizet és töredéke a dög, mióta Füstös elhagyta a Balatont. Az okot ne is keresd.El sem hinnéd.De erre is találsz számadatot.A dögbusa elhullott darabszámáról. Ha már a számokól "diskurálunk". :)

5
hirdetés (x)
pókerpojáca alfahímpókerpojáca alfahím (fikanick)
3 éve

Az első hsz. tökéletesen látja-tudja! ;)

4
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Kedves Menyus :)
Csak menj végig kétnaponta az aranyparton megtudod miért kéne halászni...(vagy legalább a dögöket a vízszélből kiszedni)
a limnológiai intézet kutatója szerintem nem kommunikációs fogásként írta le a gondot, és a Füstös se csak úgy köpte a számokat. A Füstösről lehet mondani sok rosszat, nekem is volt vele konfliktusom még turisztikai referens korából, de vezérigazgatóként megmutatta van gerince, talán nem kéne lesöpörni degradálni a véleményét, mégiscsak dolgozott a Balatonon néhány évet, talán van némi ismerete

3
lotalotalotalota (fikanick)
3 éve

karchasz,
inkább a maradék angolna táplálékkiegészítésére alkalmas.
Vajon a busát meg miért kellene halászni?
Na ezzel kapcsolatban voltak, és újabban ismét vannak kommunikációs fogások. A kérdés az,hogy melyik oldalról ülnek fel a lóra....Már alig várom mikor fogják a népet -ismét- az ökológiai bombával riogatni.

2
karchaszkarchasz (fikanick)
3 éve

Sírjak vagy röhögjek? Ennyi menyhal pár harcsa jóllakatására elég, de nem egy életképes populáció megalapozására! A harmincöt kiló meg azért mulatságos szám, mert a hazai hivatalos rekord ennek a tizede 3,56 kg.
Természetesen kell telepíteni a Balatonba menyust (mint ahogy a busát meg kellene halászni) viszont tízewzres nagyságrendben kellene hogy értelme legyen ez így csak kommunikációs fogás

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Alfa feeder szett

hirdetés