Őszi-téli ruhavásár 2.

V. Fehérvári Halünnep

Rotyogó bográcsok, ínycsiklandozó illatok, hal minden mennyiségben: horgászversenyt, főzőversenyt, színpadi és családi programokat kínál az V. Fehérvári Halünnep április 8-án, szombaton a Palotavárosi tavaknál. A nyílt, egyéni horgászversenyre április 5-ig lehet nevezni, négy – felnőtt, női, ifi és gyerek – kategóriában, fenekezős vagy úszós horgászati módszerrel. A versenyzőket kategóriánként díjazzák, a létszámtól függően több díjjal is.

DAM XTherm termoruha szett 640
hirdetés

 A Fehérvári Halünnepet 2013-ban rendezte meg először a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek Székesfehérvár második legnagyobb gasztronómiai eseménye iránt, amelyhez színes kiegészítő családi programok is kapcsolódnak. A főzőverseny és a szórakoztatás mellett a rendezvénynek az is fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a rendkívül egészséges halételekre, és segítséget ad ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezéseinkbe.

A népszerű tavaszi gasztronómiai eseményről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Viza Attila önkormányzati képviselő, valamint Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke és Urfi Tamás ügyvezető tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol Pamminger Ede mesterszakács kedvcsinálónak halétellel várta a sajtó képviselőit.

A jubileumi ötödik alkalommal állhatunk itt – ami azt jelzi, hogy sikeres rendezvénysorozattá alakult a Halünnep. Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a rendezvény fővédnöke lehetek. Ennek a közösségi programnak a palotavárosiak és az egész város örül – ünnepeljenek velünk idén is, szeretettel várunk mindenkit! – invitálta a lakosokat Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár, a rendezvény fővédnöke, majd megköszönte a HOFESZ vezetőinek, hogy útjára indították ezt a hagyományt.

„Mi a vizek városa vagyunk, ezt szoktuk mondani. Ezért tűztük ki célul egy olyan gasztronómiai rendezvény megszervezését, ahol a várost vendégül láthatjuk, és ahol nemcsak a horgászatot, hanem magukat a halételeket is népszerűsíthetjük.” – fogalmazott Nagy Attila, a HOFESZ elnöke. Azt mondta, hogy szeretnének minél többféle halfogást megismertetni a kilátogatókkal, miközben színes programokkal, több kategóriában meghirdetett horgász- és főzőversennyel készülnek. A szervezet elnöke megköszönte a város és a honvédség támogatását, és a jó időben bízva hívott meg mindenkit a rendezvényre.

Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője elmondta, hogy egyre színesebb, gazdagabb a programkínálat – mind a színpadi, mind a kiegészítő programokat ideértve: „Idén a kilátogató családok közül kisorsolunk öt kisgyermeket, akinek a nevével öt nagy halat fogunk megjelölni – és ezeket egész évben figyelemmel kísérjük, majd a honlapunkon is megírjuk, milyen életutat járnak be. Ezzel a gyerekeket arra szeretnénk ösztönözni, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, és így talán megszeretik a horgászatot is.”

Viza Attila önkormányzati képviselő kifejezte, hogy a kezdetektől támogatóként állt a közösségi program mögött, amelynek a sikeressége a HOFESZ-beli szervezők lelkesedésén, elhivatottságán múlik: „Ez olyan garancia, amely valódi biztosíték a sikerre. Azok a csapatok, akik már részt vettek korábban, nagy kedvvel és örömmel jönnek vissza – és ezeknek a csapatoknak a köre minden bizonnyal bővülni fog. A feltételeket a város biztosítja; a közeljövőben olyan fejlesztést valósítunk meg, amely a Palotavárosi tavakat egy közösségi rekreációs térré alakítja – ez az egész város lakóit, családjait szolgálja. A környezet adott, ez a Belvároshoz közeli tér a tavakkal ideális a fejlesztéshez.” – mondta el a képviselő, majd megköszönte a városvezetés támogatását a fejlesztés megvalósításához.

Pamminger Ede mesterszakács a gasztronómiai lehetőségeket megmutatva harcsafiléből készített halászlét, harcsafiléket grillezett, valamint sörös tésztába forgatott harcsarudacskákat sütött, amihez salátákat tálalt, és harcsapaprikás is készült juhtúrós-kapros galuskával. Az ínyenc fogások elkészítésében Grenyovszky Károly mesterszakács volt a segítségére.

A nyílt, egyéni horgászversenyre április 5-ig lehet nevezni, négy – felnőtt, női, ifi és gyerek – kategóriában, fenekezős vagy úszós horgászati módszerrel. A versenyzőket kategóriánként díjazzák, a létszámtól függően több díjjal is. A főzőversenyre április 6-ig várják a nevezéseket, két kategóriában: halászlé és egyéb halételek. Megkötés nincs, a csapatok bármilyen hagyományos fogást vagy ínyencségeket készíthetnek. A versenyzők számára halat, tűzifát, főzőhelyet és kötényt biztosítanak a szervezők. Az elkészült ételeket a zsűri folyamatosan értékeli, a legjobbakat értékes ajándékokkal díjazza. A versenykiírások a www.hofesz.hu honlapon olvashatók, nevezni a HOFESZ irodájában (Székesfehérvár, Pilinszky tér 1–2.) lehet. A „versenyhalászlék” és halételek mellett idén is elkészül majd a városi halászlé, mégpedig szálkamentes akasztói pontyból, így az ételt azok is bátran megkóstolhatják, akik a szálka miatt aggódnak.

„Legyen saját halad a tóban!” címmel a szervezők az óvodásokhoz, iskolásokhoz is intéztek felhívást, arra biztatva őket, hogy vegyenek részt a tavaszi haljelölésen. A rendezvény információs faházánál délig jelentkező óvodások, iskolások közül délben öt gyereket sorsolnak ki, az ő nevük egy jelölőrudacska segítségével felkerül egy-egy halra – a gyerekek természetesen maguk is jelen lehetnek a tóparton zajló haljelölésen. A madarak gyűrűzéséhez hasonló haljelölés segítségével sok értékes információ gyűjthető a halak mozgásáról, növekedési képességéről, a megmaradási és kifogási adatokról: jelöléskor ugyanis pontosan lemérik a halak súlyát, hosszát, magasságát, és a halak kifogásakor újra regisztrálják ezeket az adatokat. A sporthorgászok a kifogott halakat visszaengedik a tóba, így a gyerekek nevét viselő halak többször is horogra akadhatnak, vagyis folyamatosan figyelemmel lehet kísérni fejlődésüket.

Az idei Halünnepre neves színművészek, a Színész Horgász Válogatott tagjai – Baráth Attila, Csöre Gábor, Reviczky Gábor és Trokán Péter – is elfogadták a szervezők meghívását. A sztárhorgászok a horgász- és főzőversenyen egyaránt ringbe szállnak, és a színpadi műsorok sorában is találkozhatnak velük az eseményre látogatók.

A rendezvényt a fővédnök, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Brájer Éva alpolgármester nyitja meg 2017. április 8-án, szombaton 10 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral, ezt követően – a főzőversennyel párhuzamosan – indul a színpadi produkciók, bemutatók sokasága. A standard és latin táncok szépségét a Felicita Kulturális és Táncsport Egyesület mutatja be, és a nap során fellépnek az akrobatikus rock and roll műfaj népszerű képviselői, a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület tagjai is. A legkisebbeket lovagoltatás, vadászkutya-bemutató és kutyasimogató, játszósarok, körhinta szórakoztatja majd, a felnőttek pedig oldtimereket is megcsodálhatnak.

A zenei paletta igen sokszínű: délelőtt tavaszköszöntő koncertet ad a Kiskalász zenekar, délidőben a Veszprém Városi Cigányzenekar muzsikál, délután pedig a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik. A főzőverseny eredményhirdetése után a nap sztárfellépője, Varga Miklós veszi birtokba a színpadot, a rendezvényt a Paradicsom zenekar bulija és tűzijáték zárja.

A támogatók jóvoltából ebben az esztendőben nem csak a legjobb horgászokat és szakácsokat jutalmazzák, hanem a rendezvény közönségét is. A horgászverseny győztesei között többek között az Aranyponty Zrt. kétszemélyes horgász hétvégéje talál gazdára, a főzőverseny egyik díja pedig az Akasztói Horgászpark és Élménycsárda kétszemélyes horgász hétvégéje lesz. A rendezvény azon látogatói között, akik az információs faháznál regisztrálják magukat, a Halünnep végén sorsolást rendeznek, és a szerencsés nyertes másodmagával a sarudi Élményfalu jóvoltából a Tisza-tó kalandközpontjában tölthet el egy hétvégét.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Őszi horgászruha vásár 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés