Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Orvhalászok a Zagyván

Orvhalászok lopják a halat a Zagyvából. A jelenségről sokan tudnak, ám tehetetlenek.

Thermoruhák 640
hirdetés

Tarthatatlan állapot – állít meg egy fia­talember. – Kifizetjük az engedélyt, ám mire belógatnánk a horgot, nem találunk halat a vízben. Ugyanis nagy tételben ellopják: egyesek parttól partig hálóval rendszeresen lehalásszák a folyót Apctól lefelé egészen a jászsági megyehatárig, és nem tehetünk ellene semmit. Igaz, nem drága az engedély, de ezért a pénzért talán tehetne is valamit az ellenőr, csakhogy én évek óta nem láttam egyet sem…

A lehalászás tényéről szinte mindenki tud – vagy saját tapasztalatai alapján, vagy mert hallott már a horgászkörökben terjengő rémhírekről –, ám kicsi az esély arra, hogy elkapják az orvhalászokat, akik állítólag képesek megfélemlíteni is azokat, akik tetten érik őket.
Gálik Tamás, a Hatvani Horgász Egyesület elnöke szerint a felvetés jogos, ám ő sem tud egyértelmű javaslatot megfogalmazni arról, hogy adott esetben mit lehetne tenni. Számos feljelentést tettek – mondja –, de ha ­bizonyítható volt is a cselekmény, az elkövetők megúszták 15–30 ezres pénzbírsággal, ami behajthatatlan, vagy pedig – ha horgász volt a szabálysértő – bevonták az engedélyét. Mindez azonban nem tántorítja el a kihágókat.

– Ami a halőröket illeti, több személy is ellátja ezt a feladatot a Zagyva megyénkbeli szakaszán – jelenti ki. – Ám ők ingyen, társadalmi munkában végzik teendőiket, így senki nem várhatja el tőlük, hogy napi 24 órában a gáton legyenek. Sajnos, tudják ezt az orvhalászok is.

Ismét népszerű a folyóvíz

– Az utóbbi pár évben a folyóvízi horgászat ismét népszerű lett, főleg a fiatalok körében – tájékoztat Gálik Tamás. – Főként a Zagyva jellegzetes halát, a domolykót fogják ki előszeretettel, hogy aztán zsákmányukról beszámoljanak a közösségi portálokon.
A Hatvani Horgász Egyesület elnöke szerint a sekély folyó azért vált közkedveltté, mert a felső része mentén működő ipari üzemek megszűnésével a víz tisztábbá vált, s rendszeresen ellenőrzik a minőségét. Emellett a környezet is nyugalmat áraszt a közelben húzódó mátraaljai dombokkal. És hát az sem utolsó szempont, hogy az engedély viszonylag olcsó, így a kevésbé tehetősek és a fiatalabb korosztály tagjai is hódolhatnak szenvedélyüknek.

Megfizethető lenne az engedély

A zagyvai horgászat megfizethető, a területi jegy ára nem éri el az ezer forintot ­havonta. Az összeget igyekeztek úgy megállapítani, hogy a fenntarthatóság biztosított legyen, de többletbevétel nem képződik. Ha valaki kiváltja az engedélyt, a forrástól a szolnoki torkolatig horgászhat vele, nemcsak a Zagyván, hanem a Tarnán és a többi mellékfolyón is. Naponta három nemes halat hazavihet. A horgászati törvényben rögzítettekhez képest pluszkorlátozásokat nem vezettek be. A folyóra nemcsak Hatvanban állítanak ki engedélyt, hanem – mint a jászárokszállási egyesületnél tájékoztattak – még lega­lább húsz másik helyen. Ám az orvhalászokat a jelek szerint a kényelmi szempontok sem érdeklik.

Tari Ottó

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

miska
2 éve

Nem akarásnak nyögés a vége.

1
hirdetés (x)
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés