Örülnek a horgászok a kereskedelmi célú halászat leállításának

2016.02.09. forrás: Magyar Hírlap

Várhatóan nem rendezi át a piacot a döntés, amely szerint az alhaszonbérleteket ettől az évtől már nem pályázat útján jelölik ki.

Ajándék Timár Mix etetőanyag minden rendeléshez!hirdetés

Nem jelent problémát, hogy a magyarországi természetes vizek hasznosítási jogát ez évtől már a Magyar Országos Horgász Szövetség jelöli ki. A lapunk által megkérdezett szakember szerint a horgászok ebből semmit sem vesznek észre, és a döntés nem rendezi át a piacot sem. Eddig a területek durván egyharmadát adták alhaszonbérletbe.

Elfogadta még tavaly az Országgyűlés azt a kétharmados törvénymódosítást, amely megszüntette január elsejétől a kereskedelmi halászatot a természetes vizeinken. A természetes vizek hasznosítási jogát ezért a jövőben a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) jelöli ki, elsősorban a horgászegyesületeknek, míg korábban pályázat útján lehetett elnyerni az adott vízterület kezelését. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója lapunkat arról tájékoztatta, ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy már a vízterületek kijelölt részére sem kell külön pályázatot benyújtani.

A szakember szerint a horgászok örülnek a halászás leállításának, a hasznosítási jogok újraosztásából pedig szinte semmit sem vesznek észre. A halőrzési, telepítési, üzemeltetési feladatokat továbbra is az egyesületek látják el, a horgászok pedig a jövőben is a területi horgászjeggyel horgászhatnak. Az alhaszonbérletbe adás jelenleg is folyamatban van, mivel a bérletek legnagyobb része az elmúlt és az idei esztendőben jár le, jelenleg a területek hozzávetőleg egyharmadát adta át az egyesületeknek a Mohosz. A szakember kiemelte: nem rendezi át a piacot az új rendszer. A Mohosz a jelenlegi szabályok szerint tizenöt évre adhatja alhaszonbérletbe a vízterületeket, azonban azoktól az egyesületektől megvonhatják, amelyek nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket. A jelenlegi döntést egy év múlva vizsgálhatja felül a Mohosz.

A vezérigazgató a halászattal kapcsolatban elmondta: a tilalom csak a természetes vizekre vonatkozik, az elsősorban magánkézben lévő tógazdaságok továbbra is folytathatják tevékenységüket. Állami kézben is maradnak halásztavak, az állami halászjogokat továbbra is a Földművelésügyi Minisztérium pályázatai útján lehet megkapni. Az úgynevezett kishalászat lehetősége is megmarad, a szóban forgó tevékenységre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a horgászatra. Folytatódik az ökoló­giai célú halászat is, amelynek lényege a nem őshonos vagy elszaporodott halfajok lehalászása. Lévai Ferenc emlékeztetett: korábban a természetes vizek halászati jogát egy-egy nagyobb cég kapta. Az állami horgászjegyeket januártól közvetlenül a Mohosz tagszervezetei forgalmazzák, az adott területen az alhaszonbérleti szerződések megkötését követően.

Az egységes állami horgászokmány 2200 forintba kerül majd, így azért összességében ugyanannyit kell fizetni, mint az elmúlt évben, amikor az állami horgászjegy kétezer forintba, a külön fogási napló kettőszáz forintba került. Várhatóan érdemben nem drágulnak a területi horgászjegyek sem, mivel a Mohosz azt kérte tagszervezeteitől, hogy az idén lehetőleg ne emeljenek árakat.

FoxPost ingyenes szállításhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »