Óriási harcsa akadt horogra a Desedán - fotók

2015.07.02. forrás: sonline

Egy újabb kapitális harcsa akadt horogra Deseda tavon: a 217 cm hosszú és 67 kilós nagybajuszút Balaskó Péter fogta ki.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

– A harcsát csütörtök délután a Disznó-öbölnél akasztotta meg Balaskó Péter, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület tagja – mondta Kovács Gábor, a KHSE vezető halászati őre. – Éppen csónakból sülőrre pergetett, amikor a harcsa rácsapott a csalira, s ezután kezdődhetett a hatalmas, ám kíméletes küzdelem az óriási hallal.

A fárasztás egészen hosszúra nyúlt, két és fél óra után adta meg magát a 217 centiméter hosszú és 67 kilogrammos harcsa.
– Balaskó Péternek Peternel Attila volt segítségére a fárasztásban – tette hozzá Kovács Gábor. – Miután „partot ért” a hal, azonnal nekiláttunk az ilyenkor szokásos rövid és kíméletes procedúrának: mérlegelés, hitelesítés és fotózás. S amint ezekkel végeztünk, azonnal visszaengedtük a harcsát az éltető elemébe.

Több pecás is felvetette, hogy egy ekkora harcsát nem szabadna visszaengedni, hiszen a fárasztás nagyon kimeríti, s lehet, hogy elpusztul.
– Számunkra (és az egyesületünkhöz tartozó horgászok számára is) az első és talán a legfontosabb szempont a halak védelme – reagált a felvetésre Kovács Gábor. – Már a fárasztásnál is nagyon ügyelnek a pecások a horog végén küzdő halra, s amint megszákolják, arra törekednek, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszakerüljön a vízbe. A fotózásnál és a mérlegelésnél is nagyon vigyázunk a kifogott példányokra, s mindent elkövetünk, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen a hal a szárazföldön. Mi már rengeteg nagytestű halat engedtünk vissza a tóba, de bizton állíthatom, mindegyik vígan él a Desedában.

– S van még egy nagyon fontos szempont, ami miatt visszaengedjük a kapitális harcsákat – hangsúlyozta Kovács Gábor. – Hogy egy másik horgász is ki tudja fogni, s neki is örömet okozzon egy ekkora hal fárasztása, kifogása.

A fotókért köszönet a Kaposvári Sporthorgász Egyesületnek (www.deseda.hu)

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »