Nyitva lesz a Sió-zsilip

2015.09.15. forrás: inforadio.hu

A Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítési terveihez szükséges áramlástani mérések miatt megkezdték a Sió-zsilip nyitását, amelyet szeptember 27-én fognak újra lezárni.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A vízeresztésről a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége értesítette a balatoni önkormányzatokat.

A címzetteket arról tájékoztatták, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából a Viziterv Consult Kft. nevű konzorcium készíti el a Sió-zsilip és a hozzá kapcsolódó létesítmények, műtárgyak korszerűsítésének tervezési munkáit. Ennek részeként végez áramlástani méréseket a Budapesti Műszaki Egyetem a siófoki vízleeresztő zsilip átmeneti, 14 napig tartó megnyitásával. A méréseket még ebben a hónapban el kell végezni, tekintettel arra, hogy a projekt határideje 2015 november15. - áll a vízügy levelében.

A vízeresztést hétfőn délután kezdték meg. A zsilip fokozatos nyitásával szeptember 16-án érik el a maximális kapacitást, amikor másodpercenként 55,3 köbméternyi víz ömlik a Balatonból a Sióba. A zsilip teljes zárását szeptember 27-én 10 órakor tervezik.

A vízügyi szakemberek MTI-nek adott korábbi nyilatkozatai alapján a jelenlegi 94 centiméteres balatoni vízszint a szeptemberi optimális vízszint felső határának számít, és úgy becsülhető, hogy a két hét alatt 3-5 centiméter vízoszlopnyi mennyiséget eresztenek le, ami nem okoz jelentős vízkészlet csökkenést a Balatonban.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »