Őszi-téli ruhavásár 2.

Nem foglalkoznak a tiltással a horgászok

A halászat betiltása óta egyre több a horgász a Balatonon, és több a kifogott hal is. Bár a vendéglátósok arra panaszkodnak, hogy nem jutnak balatoni halhoz, a tógazdaság vezetője azt mondja: korábban sem csak a Balatonból fogott halakat árulták a parti büfékben.

DAM XTherm termoruha szett 640
hirdetés

„A magyarországi halfaunának a tönkretételét engedtük volna, hogyha a természetes vízi, nagyüzemi halászatot tovább fenntartjuk” – mondta Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár.

Hiába panaszkodik sok balatoni vendéglátó, hogy a halászat tiltása miatt nem tudnak balatoni halat kínálni a vendégeiknek, a földművelésügyi tárca államtitkára továbbra is jó döntésnek tartja, hogy megtiltották ezt a tevékenységet a természetes vizeken.

A halgazdálkodási társaság vezetője azzal érvel, a balatoni halászat utolsó évében 2,3 tonna süllőt fogtak, miközben a tó körüli vendéglátóhelyeken 60-80 tonna fogyott. Vagyis igazi balatoni hal korábban is ritkán került a tányérokra, a tógazdaságoknál pedig ma is elérhető a jó minőségű hal.

„Ha a kékalga nem jelenik meg, csak zöldalga van folyamatosan a víztérben, akkor gyakorlatilag az iszapíz el van kerülve, ha jól takarmányozzuk, és megfelelő mennyiségű természetes táplálék áll a hal rendelkezésére, és a zooplankton a tavaszi, kora nyári időszakban, akkor kiváló húsminőséget tudunk elérni a tógazdaságban is” – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Széchenyi-terv keretében 1,5 milliárd forint támogatás jut arra, hogy a horgászat érdekeit szem előtt tartva a ponty, a süllő és a keszegfélék állományát megerősítsék. Ehhez például a Szent István Egyetem segítségével vizsgálni fogják a halállomány összetételét, élőhelyeit. Az egyik legnagyobb gond, hogy a part beépítettsége miatt kevés helyen tudnak szaporodni a halak.

„Ennek a programnak az egyik fő célja ezeknek az ívóhelyeknek mesterséges ívóhelyekkel való pótlásának a megoldása. Ilyen mesterséges ívóhelyeket szeretnénk kihelyezni egyrészt a pontyféléknek, pontynak, keszegnek, másrészt pedig a süllőnek, illetve a kősüllőnek” – mondta dr. Ferincz Árpád, a projekt szakmai vezetője

A kereskedelmi célú halászat betiltása óta több a horgász a Balatonon. Ötvenezren járnak rendszeresen a tópartra, és számuk folyamatosan nő, ahogy az általuk kifogott halak mennyisége is egyre nagyobb.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

halevőhalevő (fikanick)
3 éve

Melyik folyón?

2
a rendőra rendőr (fikanick)
3 éve

A Balatonnál, ott lehet, hogy nem.
Bezzeg a folyóparton!...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés