Nem akarnak bohóckodni a dunai halászok

2015.10.22. forrás: hirado.hu

Zúgolódnak Mohácson, mert hamarosan a Dunán is érvénybe lép a halászati tilalom. A környéken ősidők óta űzött szakma képviselői mellett vendéglősök, kereskedők és a halételek kedvelői is kritizálják az új szabályozást. A horgászok nem, sőt, örülnek a változásoknak, igaz, teljes halászati tilalmat ők sem vezetnének be.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Drágább, rosszabb minőségű, kevésbé ízletes halakhoz kell hozzászokniuk a mohácsiaknak a jövő évtől, amikor az ország összes természetes vízén, így a Dunán is betiltják a halászatot – mondták a hirado.hu-nak helyi vendéglősök.

Dunának, Balatonnak egy a hangja

Solt Szilvia, a városi halászcsárda tulajdonosa szerint a korlátozást követően nem tudnak majd dunai halat felszolgálni a vendégeiknek, csak tenyészetekből származó, illetve nagykereskedőktől vásárolt fagyasztott áruból készíthetik ételeiket. Sem a helyiek, sem a turisták nem az efféle halakat keresik a mohácsi vendéglőkben – hangsúlyozta egy másik éttermes, Kovács József. Úgy vélik, mivel ízben nagy a különbség a kétféle hal között, ráadásul a máshonnan származók lényegesen többe is kerülnek, a vendégek is megérzik majd a halászati tilalom bevezetését. Kovács József hozzátette, például a friss dunai süllőt a helyi halászoktól 2000-2200 forintért kapják, míg a fagyasztottért 3000-et fizetnek a nagykereskedőknek.

Korábban hasonlókat mondtak a hirado.hu-nak balatoni vendéglősök is. A tavon már másfél éve tilos a kereskedelmi célú halászat, és azóta egyáltalán nincs balatoni hal az éttermekben, legalábbis legális forrásból. A horgászat nem biztosítja az utánpótlást, mert a vendéglősök tőlük nem vehetnek halat. Igaz, mint az egyik balatoni vendéglős megjegyezte, érthető a tiltás, mert félő, hogy az orvhalászok nagy mennyiségű lefagyasztott zsákmányukat a sütödéknél pecásként bejelentkezve, több adagra osztva, könnyedén eladhatnák.

Most kezd tudatosodni

Mint a mohácsi Kovács József mondta, a városban mindenki látja, hogy mi készülődik, és zúgolódnak is a helyiek. Nem csak a vendéglőkből tűnik el ráadásul a dunai hal, hanem a helyi boltokból, és természetesen a friss fogásukat áruló halászokat is hiába keresik majd a vásárlók. Ez azért baj, mert a Duna menti településen az emberek hozzászoktak, hogy közvetlenül fogás után keszeghez, kárászhoz, pontyhoz vagy akár süllőhöz, csukához, harcsához is hozzájuthatnak a folyóból.

Most kezd tudatosodni a lakosokban, hogy hiánycikk lehet a jól megszokott friss hal, sőt, a gyakran fogyasztott kárásszal már most is ez a helyzet, mert a lehalászott mennyiség a hálók fajtáinak és méretének elmúlt években történt korlátozásával a korábbi 20-30 százalékára csökkent – nyilatkozta a hirado.hu-nak Gulyás Antal, a Mohácsi Halászati Kft. vezetője.

„Csak bohóckodás”

A januártól érvényes tilalom miatt a baranyai városban öt halászattal foglalkozó család megélhetése is veszélybe kerül – közülük vannak, akik már „B-terven” dolgoznak, vagyis felhagynak a mesterségükkel –, valamint kérdésessé válik a kft. jövője is. A cég már meghirdette az ingatlanjait, az irodaépület már el is kelt. Mint Gulyás Antal a hirado.hu-nak mondta, nem várnak semmi jót, nem úgy látják, hogy bármilyen formában tovább gazdálkodhatnak a mohácsi vizeken. A városban azt rebesgetik, az idén esedékes pályázaton a horgászok kapják meg az állami tulajdonú vizek használati jogát – tette hozzá. Igaz, a cégvezető szerint, hiába is kapnák meg a lehetőséget, hogy továbbra is ők adhassák a horgászoknak a területi engedélyeket, ezen kívül csupán a haltelepítés és a szelektív halászat maradna a cégnek, ami rendes halászat nélkül csak „bohóckodás” – fogalmazott.

„Eddig sem tudták, mit esznek”

Nagyon nem jó a halászati tilalom bevezetése, Mohácson biztosan nem – összegezte saját tapasztalatai alapján a halászok, halboltosok, vendéglősök és a halételek kedvelőinek véleményét Solt Szilvia étteremtulajdonos. Fekete János, a 800-900 fizetős tagot számláló Pest József Horgász Egyesület elnöke szerint azonban túl sok a hűhó a dunai halászat betiltása körül, nem lesznek olyan mértékű negatív hatásai, mint amilyenekkel néhányan riogatnak. Öt ember elbocsátása bármilyen más okból is előfordulhat, sőt ennél sokkal nagyobb létszámleépítések is vannak az országban, amelyek kisebb tiltakozást váltanak ki – mondta a mohácsi egyesület vezetője.

Az sem igaz, hogy a helyi lakosokat annyira megviseli majd a dunai halárusok eltűnése. A horgászoknak ezentúl is lesz friss hal a tányérján, egyébként meg az emberek eddig sem tudták, mit esznek, az elfogyasztott halak nagyjából fele egy ideje már tenyészetekből származik Mohácson is. Miközben a halászat betiltásának nagy előnye, hogy megszűnik a vizek túlhalászása, ami miatt például eltűnt a kecsege és a márna. Már a hálók méretének és fajtáinak pár éve elrendelt korlátozása is látható eredményt hozott, újra elkezdett élni a víz – fogalmazott. Fekete János.

Valami azért maradhatna

Az egyesületi elnök hozzátette, teljesen azért nem kellene megszüntetni a halászatot, a korábbiakhoz képest ellenőrzöttebben és kisebb mértékben folytatódhatna ez a fajta halfogás is. Ám ha nincs köztes megoldás, akkor sokkal jobb helyzetet eredményez a tiltás, mint az eddigi gyakorlat folytatása, a Duna lerablása. Fekete János arról is beszélt, hogy az új időszakban, vagyis január 1-től minden bizonnyal a horgászok kapják meg a jogokat a helyi vizekkel való gazdálkodásra, mint ahogy azt Gulyás Antal, a halászati kft vezetője is vélelmezi. Fekete János úgy értesült, hogy az vonatkozó pályázaton – amelynek végrehajtási rendeletét novemberre várják – előnyt élveznek a horgászegyesületek, amelyek közül Mohácson az övék a legnagyobb.

Az elnök megjegyezte, a horgászok sem szentek, köztük is vannak, akik szabálytalanul nagy mennyiségben fogják a halakat, amelyeket aztán eladnak. Megélhetési „húshorgászok” a jövőben is lesznek, ők látják el feketén a szomszédjukat, ismerősüket friss hallal. Az egyesület határozottan ellenzi a tevékenységüket, és büntetéspárti az esetükben – tette hozzá az elnök.

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »