Naponta öt centivel mélyülhet vasárnaptól a Tisza-tó

2015.03.13. forrás: hvg

Az érkező vízhozam függvényében vasárnap este megkezdődik a Tisza-tó feltöltése - közölte Fejes Lőrinc, a tavat kezelő Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke pénteken.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A március 25-éig tartó első ütemben a jelenlegi, a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméterről napi öt centiméteres emeléssel 670 centiméterre duzzasztják fel a tó vízszintjét. A jogszabályban rögzített 725 centiméteres nyári vízszint a második duzzasztási fázist követően áll majd be. Ennek ütemezését a tavaszi vízjárás és a hidrometeorológiai helyzet is befolyásolja.

Felidézte, hogy az önkormányzatok igényeinek megfelelően tavaly október végétől kezdődően 560 centiméterre apasztották a tavat, majd november 20-ától 620 centiméterre emelték a vízszintet.

Fejes Lőrinc szerint a Tisza-tó vízszintjének változtatását alapvetően az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, nyári vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, ez csak árvízi viszonyok között indul meg.

Egy esetleges árhullám érkeztével azonban a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, az erdőállományt, a turisztikai infrastruktúrát, nem utolsósorban pedig a kiskörei vízlépcsőt és annak berendezéseit.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »