Nagy szájú prehisztorikus cápát azonosítottak

2015.09.14. forrás: hirado.hu

A dinoszauruszok korára visszatekintő, mintegy 100 millió éves, nagy szájú cápafajra bukkantak kutatók.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A Pseudomegachasma nevet kapott állat meleg óceánokban élt, gigantikus szájával több ezer apró élőlényt nyelt el, többek között apró rákféléket és algákat, avagy planktonokat. A cápafajt a Journal of Vertebrate Paleontology folyóirat következő számában írják le.

Simada Kensu, a vizsgálat vezetője kifejtette, a kihalt, planktonokkal táplálkozó hal leginkább a homoki tigriscápára hajazott, nagy szájában rengeteg apró fog ült. A modern homoki tigriscápák kiálló fogukról, apró szemükről és hegyes orrukról ismertek, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján sérülékenyként vannak besorolva. Az emberre nem veszélyesek.

Egy nagyon ritka, modern mélytengeri cápafaj, az óriásszájú cápa szintén összekapcsolható a dinoszaurusz kori élőlénnyel. Simada szavai szerint a fosszilis cápa fogszerkezete szinte majdnem teljesen megegyezik az óriásszájú cápáéval, innen származik az új nem Pseudomegachasma neve is.

A kutató csapatával krétakori kőzetekből begyűjtött apró, megkövesedett fogak elemzésével jutott eme következtetésre. Úgy hiszik, legalább két faj tartozik az új nem alá: az Oroszországban fellelt Pseudomegachasma casei és az Amerikában megtalált Pseudomegachasma comanchensis.

A fosszilis adatok azt sugallják, hogy az újonnan azonosított csoport képviselői először a mai Oroszország területén lévő sekély vízi környezetben fejlődtek ki, majd később az észak-amerikai Nyugati Belső Vízi Út felé vándoroltak. (Hajdanán ez a képződmény vágta ketté Észak-Amerikát.)

A Pseudomegachasma a jelek szerint a legidősebb planktonevő cápa a fosszilis adatok között, amely a négy ismert modern planktonfogyasztó porcos haltól – óriásszájú cápa, óriáscápa, cetcápa és ördögrája - függetlenül fejlődött ki.

Ilyenformán a planktonevő cápák evolúciós története a véltnél sokkal összetettebb lehet. Hiszen most már tudják, hogy ezek a halak már igen korán – 80 millió évvel a hírhedt Megalodon megjelenése előtt - kihasználták a planktonok nyújtotta táplálkozási lehetőségeket.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »