A Balaton és a Tisza-tó is MOHOSZ tag lesz

2016.01.16. forrás: agrarszektor.hu

A Balaton és a Tisza-tó vízkezelője különleges státuszt kap, és speciális jogállású tagként lép be a MOHOSZ-ba.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Legkésőbb februártól várhatóan minden állami tulajdonú horgászvízre kiválthatják idei állami és területi jegyeiket a horgászok. Addigra ugyanis a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) végrehajtja a csaknem 700 nyilvántartott állami halgazdálkodási vízfelületet érintő hasznosítási változtatásokat, amelyek lényege, hogy e vízterületek kezelői 2016-tól döntően horgászszervezetek lettek. Az idén egységes állami horgászokmányt hoztak forgalomba, amely az eddigi állami horgászjegyet és a fogási naplót is tartalmazza. Az új állami horgászjegy nem drágul, a MOHOSZ pedig azt kérte tagszervezeteitől, hogy az idén lehetőleg ne emeljék a területi jegyek árait sem.

Összesen csaknem 700 nyilvántartott állami vízterület van az országban, amelyek zömére éppen 2015. december 31-én jártak le a még 2000-ben kötött, 15 éves előző hasznosítási szerződések. Időközben azonban a 2013-ban elfogadott halgazdálkodási törvény kimondta, hogy a természetes vizeken a horgászati célú hasznosítást kell előtérbe helyezni a halászattal szemben. A haszonbérleti ciklus lejártával e vizek közül az elsődlegesen horgászati céllal hasznosított területek kezelését lehetőleg mindenhol a horgászszervezeteknek kell átvenniük.

Nincs betiltva teljesen a halászat

A törvényi szabályozás nem a teljes halászatot, hanem a kereskedelmi halászatot tiltotta be. Így más célú halászatra továbbra is lehetőség van, ha az indokolt. Ilyen lehet például az állományfelmérő, az ökológiai vagy az idegenhonos halakat gyérítő szelektív halászat.

Kétféle alhaszonbérleti szerződés

Az elnök tájékoztatása szerint a MOHOSZ kétféle alhaszonbérleti szerződést köt a horgászati hasznosítókkal. Létezik egy olyan megállapodás, amelyet a szövetség közvetlenül létesít horgászszervezetekkel, míg a másik típusú alhaszonbérleti szerződést 28 területi szövetségével, illetve azok társulásaival - a legnagyobb vizekre - köti meg. Ha egy-egy horgászegyesület tagja a MOHOSZ területi szövetségének és eddig is megfelelően hasznosította az adott vízterületet, az alhaszonbérleti szerződések megkötése után szinte „automatikusan” jogosulttá válik egy-egy adott vízterület kezelésének folytatására.

Hol lehetnek változások?

Mivel a vizek nagy része eddig is horgászati hasznosításban volt, a legtöbb helyen a vízterületek kezelésében nem lesz változás a hasznosítási átszervezések ellenére sem. Új hasznosítókat többnyire ott kell keresni, ahol a vízterületek mostanáig halászati kezelésben voltak. Több esetben azonban az eddigi halászati hasznosítóknak is voltak horgászati tagszervezeteik, így az idéntől ez utóbbiak vehetik át az érintett vízterületek kezelését, ha a Magyar Országos Horgász Szövetség tagjai, illetve új tagként most belépnek a MOHOSZ-ba.

A Tisza-tó kivétel a szabályozás alól

Az általános szabályozás alól ma még néhány állami vízterület kivételt képez, mint amilyen például a több mint 100 négyzetkilométeres Tisza-tó. Itt ugyanis a vízhasznosítási jogot 2010-ben kapta meg a zömmel önkormányzati tulajdonban lévő Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft., amely egyébként korábban perben állt a MOHOSZ-szal. Itt tehát a vízhasznosítási megállapodás 2015-ben nem járt le, hanem további kilenc évig érvényben marad.

Balaton, Tisza-tó: maradnak az eddigi hasznosítók

Szűcs Lajos tájékoztatása szerint a MOHOSZ az ügyben már egyeztetett a Tisza-tavi Nonprofit Kft.-vel, amely várhatóan úgynevezett speciális jogállású tagként lép majd be a MOHOSZ-ba, így az új konstrukcióban továbbra is a Tisza-tó vízhasznosítója marad. Tavaly december közepén ugyancsak speciális jogállású taggá vált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. is, amely ezután is a különleges rendeltetésűvé nyilvánított Balaton vízkezelője lesz.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »