Mocsárjáró markolóval kotorták ki a dunaújvárosi kikötőt

2015.10.08. forrás: duol.hu

Kotorják a kikötői öbölnek az Alsófoki-patakkal szembeni részét, hogy a horgászok csónakjai kijárhassanak.

Minn Kota elektromos csónakmotorokhirdetés

 Fura géppel találkozhatnak most, akik lemennek a kikötői öbölbe, és a gabonarakodó környékén szemrevételezik a partot.

Ez egy mocsárjáró markoló. Svájci gyártmány, Menzi Muck típus. Szaknyelven: speciális gumikerekes hidraulikus kotró. 

A svájci gyártmányú munkagép, kerekekig iszapban... Fotó: Ady Géza

A minden bizonnyal joggal csak monszunnak nevezett augusztusi felhőszakadás idején, sok más katasztrofális hatás mellett az egyik az volt, hogy az Alsófoki-patak medrében végigzúduló, kapitális mennyiségű vízözön (amely, mintegy rutinszerűen, menetközben kiöntött a volt Szórád iskolával szemben, és a Horgász büfénél is) egyszerűen átvágta a pataknak a kikötői öbölben lévő torkolatnál évtizedek alatt felhalmozódott hordalék-szigetét, amelyen át addig délnek, az öböl kijárata felé csordogált ki a patak – és új utat vágott magának. Mégpedig homlokegyenest keresztül a fűzfákkal már rég benőtt félszigeten, kissé északnak kanyarodva, és a magával sodort törmelékkel egyszerűen elzárta a Horgásztanya felől az öblön át a nyílt Dunára vezető csónakutat.

Márpedig a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületnek a horgásztanya stégjeinél mintegy százhúsz vízijárműve áll, horgászatra készen. Ezek között, ahogyan azt Somfai Rezsőtől, az egyesület elnökétől megtudtuk, akad egyszerű horgászladik, de komoly motorosjacht is. Akár így, akár úgy: a horgászok vízijárművei tétlenségre lettek ítélve augusztustól. Az egyesület pedig segítséget kért az önkormányzattól, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy csakis kotrással lehet szabaddá tenni a hajózóutat a kikötői öböl északi részén. A horgászok már régóta szorgalmazták az öböl kotrását, teljes mértékben, a vasművel is próbáltak tárgyalni, sikertelenül. Az önkormányzat kétmillió forintot szavazott meg a kotrásra.

A horgászok az adonyi székhelyű Béta-Q Kft.-t kérték fel a munka elvégzésére. A cég speciális munkagépéről már írtunk 2011-ben: a póklábú szerkezet ott is képes működni, ahol se hajóról, se szárazföldről nem tudnak beavatkozni a partmenti vizeken. Most egy száz méter hosszú, nyolcméter széles, egy méter mély szakaszon kotorják ki az iszapot az öböl Duna felőli részén. Ez, ha jól számoljuk, éppen nyolcszáz köbméternyi iszap eltávolítását jelenti.

A speciális kotró hétfőn kivájta az Alsófoki-patak régi (de eltömődött) medrét az öböl déli része felé. Azt a szakaszt, ahol az áradat új medret vájt magának, keresztül a füzesen, öt méter vastag gáttal torlaszolta el.Kedden pedig átment a gép a sziget felőli oldalra. Ott kazettákat épített az iszapnak, majd sorra telerakta azokat a leendő hajózóútból kimert sárral. Jó, ha húsz centi mélységben csordogált a víz a patakból, és az öböl északi részéből a kijárat felé. De akadt olyan rész, ahol tenyérnyi sem volt a mélység... A speciális kotró egyébként Balatonlelléről érkezett, tréleren. Ott is a tó partja mentén végzett olyan munkálatokat, amelyeket sem hajókról, sem a szárazföldről nem lehetett megoldani. Szakasztott, mint itt. A horgászok sokáig hálásak lesznek neki.

 

Pekarek János

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »