Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Miért tilos a Balatonon balatoni halat árulni?

Ön tudta, hogy a balatoninak árult keszeg román vagy ukrán? A hekk pedig Argentínából érkezik kővé fagyva? A balatoni halsütőkben tilos balatoni halat árulni, a Balatonon már halászat sincsen. A tiszai és dunai halak is eltűntek az éttermekből. A Heti Napló riportja.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019
hirdetés

Tele van a Balaton mindenféle halfesztivállal. Süllőfesztivál, gardafesztivál, keszegfesztivál, halászléfőző versenyek.

Nagy kérdés, hogy milyen halakat sütnek és főznek ezeken a fesztiválokon, ugyanis balatoni hal nem kapható.

A Balatonból csak a horgászok foghatnak halat, ők azonban nem adhatják el. Vannak a tógazdasági pontyok, harcsák, kárászok és keszegek, amelyek közül vannak jobbak és rosszabbak, de a balatonival egyik sem hasonlítható össze. A legtöbb büfében román és kazah halakat árulnak, és akkor még nem is beszéltünk, a híres hekkről, amelyről mindenki meg van győződve, hogy őshonos a Balatonban. Pedig az egy tengeri hal, méghozzá az olcsóbbik fajtából, és a legtöbb Argentínából jön, kővé fagyva.
Azok az éttermek, amelyek azt reklámozzák magukról, hogy balatoni halat árulnak, vagy hazudnak, vagy rapsicoktól veszik az árut.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Icebird
2 éve

Tisztelt Dénes! Köszönöm válaszát!

6
hirdetés (x)
denesmezey
2 éve

T. Icebird!

Első hallásra valóban az jön le, hogy újra lehetőség van a kereskedelmi halászatra. De ez nem így van, ugyanis a törvény módosítás a halászati engedély (38.§ (1)) lehetőségeit is szűkítette, kihagyva belőle a kereskedelmi halászatra szóló lehetőséget.
Üdv:
M.D.

5
denesmezey
2 éve

T. Morgó!
2017. évi XLII. Törvény 31.§ (2) k).
Hatályba lépett 2017.06.01.
Üdv:
M.D.

4
morgo
2 éve

MD-nek: Majd ha látom azt a törvényt, akkor elhiszem. Az igaz, hogy nem a balatoni hal árusítása tilos, csak éppen megoldották, hogy ne lehessen hozzájutni...

3
Icebird
2 éve

Végülis, akkor most mi az aktuális? Valójában jogilag újra lehetne halászni és halat árulni a vendéglőknek ha jól értem?

2
denesmezey
2 éve

Egy másik horgászportálon ez a műsor már téma volt.
Megismétlem az ahhoz írt hozzászólásomat:
"A cím maga tévedés!
A Balatonon nem a balatoni hal árusítása tilos, hanem annak kereskedelmi célú halászata, egy 2014. évi jogellenes miniszteri rendelet értelmében.
(Jogellenes, mert a miniszter a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi 102. törvény 72.§-ban nem kapott arra felhatalmazást, hogy bármelyik természetes vizünkben, akár csak határozatlan időre is betiltsa a kereskedelmi halászatot.)
Igaz, maga a módosított törvény 2016. évtől nem engedélyezte a kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadását, de ezt a rendelkezést 2017 júniusától egy törvény módosítás hatálytalanította.
Üdv:
M.D."

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés