Őszi-téli ruhavásár 2.

Mérgezéssel, kilövéssel ritkítanák a védett madarakat

Halászok és horgászok szerint gyéríteni kellene a hazai kormoránállományt. A madarak ugyanis óriási károkat okoznak vizeinkben.

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

 A kormoránok nagy károkat okoznak vizeinkben. Az enyhe tél miatt nem fagynak be tavaink, így aztán egész évben vadászhatnak a halakra, folyóvizeinkben pedig most, a halak ívása idején dézsmálhatják a halállományt. A kárókatona védett madárnak számít, így vadászata engedélyhez kötött, ami a horgászok és halászok szerint sokba is kerül – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint minden létező eszközzel harcolni kellene az ellen, hogy legalább ne keljen ki hazánkban néhány ezer kormorán, és a fészektelepi gyérítést szervezetté kellene tenni a többi között a Balatonon is. A hosszú, gyenge teleken, amikor nincs jégborítottság, és itt tanyázik több ezer kormorán – ezek egy része hazai, egy része a vándorló állományhoz tartozik -, elképesztő pusztítást végeznek.

Magas Mihály váci horgász elmondta: a két évvel ezelőtt 200, most legalább 500 kormorán van a Duna váci szakaszán. A madarak a tavaknál is nagy kárt okoznak. A fészkelőhelyük körül 50-100 méteres körzetben ki van égve a növényzet az ürülékük miatt. A horgász a jelenség ellen semmit nem tud tenni, csak könnyes szemmel nézi, mi történik – fogalmazott.
Hajnal-táj - Kárókatonák

Fülöp Zoltán váci horgász arról beszélt: míg a kormorán egy halat megfog, hármat-négyet megsebez, ezeknek az állatoknak a fele biztosan elpusztul. A kormoránnak olyan éles csőre van, hogy amihez hozzáér, az felszakad, fertőződik. Főleg a téli süllőzéseknél lehet ezt észrevenni, amikor sok hal együtt van, a kormorán közéjük vág, összevissza csapkod, és hosszúkás sebeket ejt rajtuk, ami nem gyógyul be.

A kormorán védett madár, de ha a vízkezelő gyérítést kér, akkor a megbízott vadásztársaság kilövést szervez. Sajnos kevés vadász vállalkozik erre, mert a kormoránt nagyon nehéz kilőni, ugyanis rettentő okos madár. Igazából a fészkéből lehetne gyéríteni tojásösszeszedéssel vagy mérgezéssel, erre azonban külön engedélyek kellenének – tette hozzá.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

bprzbprz (fikanick)
4 éve

kece1: igazad van, bár én nem akartam soha semmit tűzzel-vassal irtani, csak leirtam amit te is
a halőrök kezébe ne adjunk fegyvert, mert a végén a zsebpecás "orvhorgászokat" is kormoránnak nézik :)
Plusz egy apró finomitás (amit te is tudsz): a kormorán gyűjtőnév, rengeteg fajtája van

a természet egyensúlyra törekszik, nem kéne nagyon belenyúlni sem vadászattal sem védelemmel (mindkettőnél túlzottra gondolok)

4
hirdetés (x)
kece1kece1 (fikanick)
4 éve

Egyrészt a kárókatona nem védett, hanem az "európai közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj" - csak a pontosság kedvéért.
Másrészt a túlzott irtás miatt el is tűnt itthonról a XX. sz elejére.
Harmadrészt tényleg indokolt lenne a ritkítása, de nem tűzzel-vassal - hanem ésszel és mértékkel.
Negyedrészt inkább a természetes ívás feltételeit kéne javítani "tűzzel-vassal" és akkor jutna mindenkinek elég hal.
Ötödrészt a vadászoknak keletkezik bevétele a vadállomány hasznosításából (bérvadásztatás, vadhús eladás), a természetvédelemnek a védett állatokból viszont nem, közérdeket szolgálnak.
1 ha korlátok nélkül rászabadítanánk a vadászokat vagy halőröket a kárókatonára, sok kis kárókatona is áldozatul esne, ami viszont fokozottan védett faj.

3
brpbrp (fikanick)
4 éve

A nagy kérdés itt az, hogy miért lettek védettek hazánkban a kárókatonafélék.
Gyanús, hogy 100-150 éve és korábban tűzzel-vassal irtották a halászok, horgászok (így lenne logikus).

2
halászatmegszunesehalászatmegszunese (fikanick)
4 éve

Üdv!
A természetvédelemnek meg kellene téríteni az okozott kárt! Ez tiszta sor! Ha a vadászoknak meg kell téríteni a vad által okozott károkat, akkor ez hasonlóan másokra is érvényes lehet! Szép eredmény, hol feljött a kormorán! Korábban a hivatásos vadászokat díjazták pld a kártevőirtásért, be lehetne venni ebbe a körbe a kárókatonát is megfelelő szabályozás mellett.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés