Őszi-téli ruhavásár 2.

Újabb menyhaltelepítés a Balatonon

Május 18-án 2000 db egynyaras menyhalat telepítettek a Balatonba a Szántódi-rév mólójáról.

Thermoruhák 640
hirdetés

A menyhal-telepítés kiemelt sajtóérdeklődést kapott, így több médiában is találkozhatnak majd a témával a kedves horgásztársak. A figyelem nem véletlen, hiszen a 2015-ben indult menyhal újrahonosító program óta a május végi a legnagyobb jelentőségű a halak méretét és mennyiségét figyelembe véve. Az elmúlt két évben 650 db kétnyaras, 2.550 db egynyaras, 4.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. A számok kapcsán fontos tisztában lenni vele, hogy a menyhal mesterséges szaporítására és nevelésére nincs kiforrott technológia, a kutatók jelenleg ennek kidolgozásával foglalkoznak. Így nehéz pontos telepítési számokkal tervezni, de az adott évben sikeresen előállított mennyiségeket kihelyezzük a Balatonba. A termelést limitálja az az elv is, hogy a menyhalakat kizárólag természetes táplálékon (artemia, szúnyoglárva) nevelik. Táppal ugyanis nagyobb mennyiséget lehetne előállítani, de a Balatonba való kitelepítéskor a táplálék váltás miatt jelentős lenne a veszteség. Ha a Szent István egyetem munkatársainak sikerül a kész technológiát kidolgozni, azt a Társaság rendelkezésére bocsátják, így a jövőben reményeik szerint folyamatosan megoldott lesz a menyhal balatoni telepítése.

A menyhal a Balatonban őshonos, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük közel megegyező. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is jól lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még várniuk kell az első menyhal vacsorával, ugyanis a Balatoni Horgászrend tiltja az elvitelét. A korlátozás életben marad, amíg az állomány megerősödik.

Amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon!

A menyhal-telepítés a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével való együttműködésünk keretében valósult meg. A projektet a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, melyért ez úton is köszönetét fejezi ki a Társaság!

A telepítésen készült fotókat és videókat alább lehet megtekinteni:

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

nagyhalnagyhal (fikanick)
2 éve

A folyókban jobban kellene.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés