Megjöttek a kérészek, kezdődik a tiszavirágzás

2015.06.11. forrás: szeged.hu

Menetrendszerűen megérkeztek Szegedre a tiszavirágok. A mindössze egy napig élő rovarok mára a Tisza jelképévé váltak.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A napsütéses, meleg időnek köszönhetően az idén is időben rajzanak Szegeden a tiszavirágok. Általában június tizedike és huszadika között látható a tiszavirág a szőke folyón. A napokban több helyen is elkezdődött a kérészek rajzása.

A Tiszán és mellékfolyóin közel egy-másfél hétig tart majd a rovarok rajzása. A kérészek a folyó felszíne felett csak néhány órát töltenek, életük legnagyobb részét a víz alatt élik. A hím a násztánc után azonnal elpusztul, a nőstény a folyó felett 5-10 méteres magasságban halad a folyásiránnyal szemben, majd távolabb leereszkedik a vízre, ahol lerakja a petéit, majd elpusztul. A kompenzációs repülésnek köszönhetően az utódok ugyanott kelnek majd ki, ahonnan szüleik származtak.

A peték lesüllyednek a mederfenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek a következő három évben, tíz-százezres egyedszámú telepeken. A három esztendő elteltét követően a kérészek előbújnak üregükből, és a víz felszínére emelkednek, hogy ismét virágba borítsák a Tiszát.

Az egykor Európa szerte elterjedt faj napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »