Megfúrták a tavat

2016.01.22. forrás: szekelyhon.ro

Csodálatos látvány fogadja azokat, akik ebben az időszakban látogatnak a zeteváraljai víztározóhoz. Ha valaki mégsem tudna kimenni, megmutatjuk mi, hogyan néz ki a tó, amikor teljesen be van fagyva. De mi az a sejtelmes moraj a gát környékén?

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

A befagyott tó jege repedezik, ennek köszönhető a furcsa moraj. A jégréteg egyébként több helyen megtört, majd újra visszafagyott. A Libán-tető felőli részen csak állatnyomokat láttunk a jég felszínén és azt, hogy valaki korábban megpróbálhatott autóval rámenni, viszont csak keveset haladt előre. A tó Zeteváraljához közelebbi részén lékhorgászokkal találkoztunk, akik pár méterre a parttól lyukakat fúrtak a jégbe, ott próbáltak halat fogni.

Noha a part közelében nagyjából húszcentis vastagságú a jég a lékhorgászok szerint, mégis hátborzongató élmény rálépni, hiszen folyamatosan hallani a hangos reccsenéseket, többnyire a talpunk alatt. Papp Péter, aki Marosvásárhelyről jött horgászni a gáthoz, úgy tudja, ha legalább 15 centiméteres a jégréteg, akkor nem kell attól tartani, hogy beszakad az emberek súlya alatt. Egyébként ő egyszer beleesett a hideg vízbe, úgy hogy nyakig elmerült, utána pedig vissza kellett rohannia a szálláshelyére levetni az átázott ruháit, mielőtt ráfagynak. „Nem volt kellemes élmény” – emlékezett vissza. Azt mondta, főleg a part közelében áll fenn annak a veszélye, hogy beszakad a jégréteg alattunk – itt ugyanis melegebb a víz, ráadásul hullámzik is –, a tó közepe felé haladva ugyanis rendszerint egyre vastagabb.

Papp egyébként gyakorolni jött a gáthoz, a február 14-ei lékhorgász-versenyre készül. Ottjártunkkor sügért próbált kifogni, nem kevés sikerrel. „Sügért, csukát és pisztrángot könnyebben lehet fogni télen, más fajokat viszont nem egyszerű. A sügérek főleg a part mentén, a kövek között gyűlnek össze” – magyarázta.

Ferenczi Judit, a lékhorgász-verseny tavalyi győztese – aki majdnem két kilónyi hal kifogásával szerezte meg az első helyet – elmondta, lényeges a gyakorlás, hiszen ilyenkor lehet megtalálni a legjobb horgászhelyeket, megtapasztalni az idei körülményeket. Ezek mind lényegesek, mert a lelassult bioritmusú halak csak keveset mozognak a jeges vízben, így a közvetlen közelükbe kell dobni a horogra szerelt csalit. Ferenczi hozzáértését egyébként a több mint húsz, nagyjából tízcentis sügér is tanúsította, amit néhány óra alatt fogott ki.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »