Megfulladnak a halak a trópusi meleg vízben

2015.08.13. forrás: MTI

Tömeges halpusztulást és mezőgazdasági károkat okoz a nagy meleg Ausztriában.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Ausztriai folyókban tapasztalt halpusztulásról és a hőség okozta mezőgazdasági károkról számolt be a Die Presse című osztrák napilap szerdai száma.

A magas hőmérséklet és a vizek alacsony oxigéntartalma miatt több alsó-ausztriai tónál jelentős a halpusztulás - olvasható a lapban, amelyben azonban konkrét számokat nem közöltek. A Heute című osztrák lap online kiadása azonban kisméretű és nagyobb, több mint egyméteres elpuszult halak ezreiről beszél. Míg a halászati szövetségek már kongatják a vészharangot és katasztrofális halpusztulásról beszélnek, addig az állami szervek nem látják ennyire drámaian a jelenlegi szituációt - állapította meg a Die Presse.

A közép-európai vizek legtöbbjénél még soha nem volt annyira rossz a helyzet, mint idén - mondta Helmut Belanyecz az Osztrák Halászati és Vízvédelmi Szövetség elnöke (ÖKF). Tájékoztatása szerint az osztrák folyók hőmérséklete jelenleg a trópusi vizekével vetekszik, hiszen a Duna Bécsnél 27,5 fokos, vagyis olyan meleg mint a dél-amerikai Amazonas. A halak az alacsony oxigéntartalom miatt egészen egyszerűen megfulladnak - mondta az ÖKF elnöke.

Alsó-Ausztriában elsősorban a Pielach, a Traisen, a Gölsen, a Triesting és a Schwechat folyóknál volt nagyobb számú halpusztulás. A Traisen folyó átlagosan 12 fokos, azonban a napokban a sankt pölteni szakaszánál 24 fokot mértek. A rövid ideig tartó hőséget a halak jól viselik, azonban a hosszú meleghullámot nem tűrik. Különösen a pisztrángok és a lazacfélék érzékenyek a hőségre, a sebes pisztráng a 24 fokos hőmérsékletet csak rövid ideig viseli el, a szivárványos pisztráng 26 fokig bírja - számol be a lap.

Nemcsak a magas vízhőmérséklet, hanem az alacsony vízállás is gondot okoz. A Die Presse értésülése szerint a Pielach folyónál fürdési tilalom bevezetését fontolgatják, hiszen a sok fürdőző elriasztja a víz alján elrejtőző, hűsölő halakat. A tavakban kevésbé súlyos a helyzet, hiszen a tó alján viszonylag hűvös van - erősítette meg vízgazdálkodásért felelős hivatal szakértője.

A Fertő-tó környékén főleg pontyok és rokon fajok élnek, számukra a magasabb, akár a jelenlegi 27 fokos tóhőmérséklet nem jelent problémát - nyilatkozta a lapnak a Fertő-tó partján fekvő Illmitzben található biológiai központ vezetője. Azonban az ÖKF elnöke szerint a halászati szövetségek a Fertő-tónál is beszámoltak halpusztulásról.

A Die Presse szerint a vendéglátásban nem lesz érzethető a tömeges halhiány, olvasható az mti.hu-n.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »