Őszi-téli ruhavásár 2.

Megélhetés helyett továbbra is csak hobbi

Január elseje óta tilos halászni az ország természetes vizein. A törvényt az orvhalászat visszaszorítására és a halállomány védelmére hivatkozva hozták meg. A jogszabály azonban nem tesz különbséget orvhalász és a több generáció óta a folyóból élő családok között.

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés

„Úgy érezzük, mintha az életünket vették volna el, nemcsak az anyagi lehetőségeket és a keresetüket, hanem azt, amibe beleszülettünk, belenőttünk” – fogalmazott korábban a Látótér című műsorunkban Mészáros Dezső hivatásos halász.

A halászok a január elsejétől hatályos tilalom miatt keseregnek. A kormány a törvényt az orvhalászok visszaszorításával és a halállomány védelmével indokolta.

„Az visel meg a legjobban, hogy a 62 éves apám..., aki nekem mindig a példaképem volt, az otthon van. És nem találja a helyét, ugyanúgy én sem találom a helyemet” – fogalmazott Csordás Ferenc halász a Látótérnek.

A döntés a népes horgászközösségnek kedvez, a turizmusnak már kevésbé; a halászat betiltása óta sem a tiszai csárdákban, sem a balatoni éttermekben nem lehet a folyóból vagy a Balatonból származó halat kapni, van helyette lengyel süllő vagy vietnami harcsafilé.

Megélhetés helyett továbbra is csak hobbi
Szakmai körökben többen azzal magyarázzák a halászat betiltását, hogy a horgászokkal szimpatizáló köztársasági elnöknek tettek gesztust a jogszabályalkotók.

A magyar horgászat nagyköveteinek horgászversenyén, Pilisvörösváron elnök és politikus egymással versengett a minél nagyobb haltrófeáért: a fideszes Szűcs Lajos egymás után akasztotta horogra a zsákmányt, a köztársasági elnök szerényebb zsákmánnyal távozhatott. A Balatoni Szövetség úgy döntött, hogy a környező halastavakból a tóba telepítenének pontyot, süllőt, a tavak bérleti jogát pedig halászoknak értékesítenék.

„Most ezek bérbe vannak adva, hamarosan lejár a bérleti szerződésük. Én azt szeretném, és a vezetése a mostani nonprofit zrt.-nek is azt szeretné, hogy ezek a halak kerüljenek vissza, legalább bérleti jog formájában ugyanahhoz a kezelőhöz, és ennek következtében ezeken a vízfelületeken elegendő mennyiségű, jó minőségű, és a Balaton vízgyűjtő területéhez tartozó, annak a vízgyűjtőjéből táplálkozó halat lehet majd piacra juttatni” – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök az eseményen.

Január 1-je óta a magyarországi folyókon viszont a halászat megélhetés helyett továbbra is csak hobbit jelent.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Orsós Rinaldó a rabsicOrsós Rinaldó a rabsic (fikanick)
3 éve

Majd mink eltérő kultúrás rejtőzködő erőforrások, majd mink halászunk továbbra is, meg gereblyézünk is.
Mert mink vagyunk a legnépesebb és legfontosabb szavazóbázis. Úgy a Fidesznek, mint az MSZP-nek is.
Na és tőlünk fél minden halőr és zsernyák is.
;-P

6
hirdetés (x)

Hármas körös területet nem nevezem meg annyira be volt varsázva mondanom se kell hogy a legjobb horgászhelyek hogy lehetetlen volt horgászni tőlük.pofátlanul eltudtak adni minden -féle halat mert ami nem kellett a konyhára azt eladták az úrkútiakba vagy másnéven fizetős mü tó

5

Remélem jövőre se lehet majd halászi mert ami a hármas kőrösön műveltek az felháborító volt

4

Menjenek dolgozni más is aból él meg

3
tisza444
3 éve

Nekem nem úgy tűnik mint, ha a Balatonon pl. kevesebb lenne a turizmus és az országos adatok is emelkedő arányról beszélnek. Nem hallottam még olyan családról sem, aki azért ne menne a Tisza-tóra mert a halászlé nem a Tiszából származó halból készül. És ugyan hány vendéglőben volt valódi balatoni,tiszai hal? Ugyan már.

2
tisza444
3 éve

Nekem nem úgy tűnik mint, ha a Balatonon pl. kevesebb lenne a turizmus és az országos adatok is emelkedő arányról beszélnek. Nem hallottam még olyan családról sem, aki azért ne menne a Tisza-tóra mert a halászlé nem a Tiszából származó halból készül. És ugyan hány vendéglőben volt valódi balatoni,tiszai hal? Ugyan már.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett

hirdetés