Idén is lábujjhegyen a vízen!

2015.05.21. forrás: sporthorgasz.eu

Idén újra emelt vízszintet tart május közepétől a KÖTIVIZIG. Számos halunk ívási időszakában elvárható a vízen lévőktől a körültekintő közlekedés. Korábbi írásunkkal felidézzük, hogy miért is "járjunk lábujjhegyen a vízen" a következő időszakban:

Évindító horgászvásár 640hirdetés

"A tél szinte hó nélkül múlt el, márciusban, áprilisban alig esett. Nagyon hiányzik a Tiszán a tavaszi áradás, mert nélküle elképzelhetetlen a jó halszaporulat. A Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft. és a KÖTIVÍZIG kiemelkedően jó együttműködésének köszönhetően azonban mégis felcsillant a remény.

Bizakodással tölt el bennünket a jó hír, miszerint májusban – kísérleti jelleggel – a szokásos 725 centiméterrel szemben 740 centiméteres (szerk: 2015.) szintre duzzasztják a tározó vizét. Az intézkedés rendkívül nagy jelentőséggel bír, mert az elöntött füves területeken szaporodó fajok ívását segíti elő, s a Tisza-tó halainak zöme ezek közé tartozik. Ám a sikeres ívás még csak lehetőség, hiszen ha egy hét múlva csökken a vízszint és szárazra kerül a lerakott ikra, akkor semmit sem ér. Ígérete szerint azonban a vízügyi igazgatóság mindent elkövet annak érdekében, hogy május 31-ig megtartsa a megemelt vízszintet. Óriási hozadéka lehet ennek, hiszen így a tavaszi áradás elmaradása ellenére is kialakulnak a Tisza-tóban azok a halbölcsők, amelyekben halivadékok milliárdjai nevelkednek. Tegyük hozzá: lehet, hogy a Tisza teljes hosszában egyedül itt, és hogy az ország összes tógazdasága se tud annyi ivadékot előállítani, ami pótolhatná ezt.

Finnországban állítólag még harangozni is tilos, amikor a dévérkeszegek ívnak, nehogy megzavarja nászukat a víz rezgése. A túlzás nyilvánvaló, de arra azért rámutat, milyen fontos, hogy zavartalan legyen a halak szaporodása. Tegyünk meg hát mi is minden tőlünk telhetőt a jó halszaporulat érdekében! Hogy mit? Kerüljük el az ívóhelyeket, ahol nyüzsögnek és "fürdenek" a násztáncot járó halak. Ha máskor nekieresztettük is olykor a motorcsónakunkat, most óvatosan kezeljük a gázfogantyút, nehogy az általunk keltett hullámok borítsák be iszapfelhővel az ikrát, vagy verjék le a gyökerekről, növényekről, partszéli kövekről. Amikor valakinek a nyugalmát féltjük, lábujjhegyen járunk. Átvitt értelemben most a vízen is így kell járnunk, csendben, észrevétlenül. A jövőnk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredménnyel jár az idei, kísérleti jellegű vízszintemelés. Rajtunk ne múljon a sikere!"

Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »