Közép-dunai haltelepítések, fejlesztések és szabálytalankodó horgászok

2016.10.27. forrás: Hofesz-Hvdsz Halászati Őrszolgálat

Az alábbiak a közép-dunai halőrök elmúlt egy heti híreit vontuk össze egy írásba, így kevésbé "lepik el" az internetet.

3752 termék akcióbanhirdetés

A dunaújvárosi Robin Hood, avagy egy intézkedés margójára...

Kedves Olvasónk !
A lentebb található "szűk rublikás" posztunknak meglehetősen nagy visszhangja lett. Sokszor van az úgy, amikor az elkövető nem fogadja el az intézkedést és eget-földet megmozgat, hogy valahogyan visszacsinálja. Sajnos az a hajó -esetünkben a halőrhajó - már elment. Az elkövetőben napok óta forr a düh. Telefonálgat a halőröket alkalmazó Szövetségnek, üzenget, írogat a halőröknek és minden egyéb módon próbálja maga mellé állítani a közvéleményt. Korunk modern - gyors motorcsónakkal járó - Robin Hoodjának állítva be magát, akit a gonosz hatalom pribékjei üldöznek és hurcolnak meg.
Az okmányai elemzésekor azonban kiderült, hogy Robin már régen nem is horgászhatott volna !
Miért is ? Elkövetőnk összevont területi jeggyel rendelkezik - pardon rendelkezett, amíg kollégáim be nem vonták -, amely meglehetősen szigorú kifogási feltételeket támaszt. 30 db méretkorlátozással védett hal, és 30 kg napi korlátozással nem védett őshonos hal kifogására jogosít fel az érvényességi vízterületeken összesen.

Robin azonban kissé mohó volt, de legalább alapos, hiszen az előzőekben szépen akkurátusan bevezette az állami naplóba, hogy 62 db méretkorlátozással védett, és 92 kg egyéb őshonos halat vitt el az általa látogatott vízterületekről, főként a Duna szakaszunkról. Hoppá ! A területi jegyet már ötszörösen kimerítette !!! 30 helyett 62 db nemes hal, 30 kg helyett 92 kg egyéb őshonos.

Az csak hab a tortán, hogy a területi jegyen lévő - kötelezően vezetendő - fogási naplót egyáltalán nem vezette, nyilván azért, hogy az ellenőrzések során ne tűnjön fel mohósága, haléhsége a szerencsétlen Robin Hoodnak, megtévesztve ezzel a nyomában lihegő pribékeket.
Ezen fejlemények tükrében tán’ másképp fekszik a leányzó, még Robinnal szimpatizáló olvasóink szemében is. Személyében nem egy halőri áldozatot kell látnunk, hanem egy ügyes, de rendkívül mohó, szabálysértő horgászt. Egy olyan személyt, akinek megfékezése a halászati őrök feladata.
Végezetül had’ álljon itt kedvenc idézetem: " Ez volt a királ - mondta Matula -, de ha egyszer lejár az idő, hát a királoknak is lejár. " (Tüskevár, Matula)

 

A halőrzés az Ünnepek alatt is zavartalanul üzemel !

Tisztelt Horgászok !

A fenti mondat szellemében, ám kissé "forradalmi" hangulatban teltek a Nemzeti Ünnepünk napjai a Dunán. A forradalmi hangulatot nem halászati őreink, hanem egy, az elmúlt héten eljárás alá vont személy gerjesztette. De erről az alább látható két posztban bőséggel olvashatnak az érdeklődők. Részünkről az ügyét (ügyeit !) lezártuk. Továbbiakban a halgazdálkodási felügyelőtől kell várnia a határozatát. Tudjuk, hogy a forradalmi tűz még hevesen ég az elkövetőben és nem is lohad le egyhamar ...
Lépjünk túl rajta !

Viszonylag sokan töltötték az Ünnep napjait szeretett Dunánk partján. És azt kell, hogy mondjuk nem is eredménytelenül ! Járőreink mindkét nap szép horgászzsákmányról számoltak be a teljes szakaszunkról. Főként márnák, nagytestű dévérek alkották a teríték gerincét, de jócskán akadt már süllő, kősüllő és egy-egy szebb csuka is.

A két nap alatt mindössze 2 esetben kellett halvédelmi eljárást indítaniuk kollégáimnak. Mindkettő elkövető szombaton és mindkettő a tököli Dunán próbált engedély nélkül horgászni, fenekező készségekkel.
Az intézkedést mindketten tudomásul vették és elfogadták. Csupán az egyiküknek nem igazán akarózott elfogadni azt a tényt, hogy a dokumentáció szerves részét képezi a fénykép készítése. Az intézkedés alatt majdnem végig a lehúzott sapkája alól kommunikált Viktor és Zsolt kollégámmal. De egy idő után csak sikerült előcsalogatni a sapija alól és befejezhették az eljárást.
Köszönjük a Százhalombattai Polgárőrség segítségét, hiszen szombaton ismét az Ő hajójukból, az Ő vezetőjükkel tevékenykedtek kollégáim Érd és Ercsi között.
Köszönjük az ellenőrzött horgászoknak is az együttműködést és azt, hogy munkánkat nem zaklatásnak, hanem segítségnek érzik és helyesen úgy is értékelik !

Új lakók érkeztek a Dunába!

Tisztelt Horgásztársak !

Ma pontytelepítésre került sor a Duna 1630-1564 fkm közötti szakaszának közép területén.
A vízkezelő HOFESZ és HVDSZ szövetségi társulás a halgazdálkodási terv keretén belül horogérett pontyok telepítését végezte.
A Dinnyési Halgazdaságból származó jövevények 0,8 kg és 2 kg közötti egyedsúlyban voltak. 38 mázsa érkezett belőlük.
A kihelyezés helyszínei: Ercsi komp, Adony komp, Kulcs keszonok, Rácalmás Kisduna, Dunaújváros komp.

A telepítés rendben lezajlott. A szép egészséges halak pikkelye sem görbült a szakszerű leeresztés során, mind elúsztak és már ismerkednek új otthonukkal, a Dunával.
Kérjük a Tisztelt Horgászokat, hogy szíveskedjenek önmérsékletet tanúsítani, ha a napokban ráakadnak a betelepített és már táplálkozó potykákra. Az ellenőrzés fokozott lesz és nem szeretnénk sárga smile-t rajzolni senki arcára ! :-)
Reméljük, hogy kihelyezésükkel sok horgász karácsonyi asztalára tudtuk egy kis "dunai" pontyhalászlé lehetőségét biztosítani...

Megérkezett a Süllő és a Tajga Réme !

Kedves Olvasónk !
Kicsiny ünnepség keretén belül kapta meg ma Szolgálatunk két legújabb technikáját.
A Dunaújvárosi Horgásztanyán vehettük át a fotón látható szerelvény kulcsait.
Hadrendbe állt ezzel a "Süllő" őrhajónk, mely a jól bevált "Harcsa" mintájára, de egy új 40 LE-s Honda motorral szerelve csobbant a Dunába ma délután.
A két gyors őrhajóval immáron még hatékonyabban, még következetesebben és még kiszámíthatatlanabbul tudjuk védeni, őrizni a reánk bízott Duna szakaszt.
Természetesen a második hajó nagyban segíteni fogja a kormorán gyérítési munkánkat is, mely már egy hónapja folyik, viszonylag eredményesen.

És, hogy ne csak a vízen, hanem a szárazföldön is még jobban helyt tudjunk állni, dacolva a Duna árterének dagonyájával, süppedős homokjával, kirakott hordalékával, susnyájával, átvehettünk egy gyári új Lada 4x4 Classic terepjárót is.
A legendás terepjáró 4x4 hajtása, felezője, differenciál zárja, kedvező súlypontja, mozgékonysága garancia arra, hogy ahová bemegyünk, onnan remélhetően ki is fogunk jönni !
Köszönjük a hajót és a terepjárót a Vízkezelőknek és Önöknek, Kedves Horgászok, hiszen Önök nélkül ez nem menne !
Ígérjük, hogy a munkánkban továbbra sem fognak csalódni ! Ott leszünk, ahol szükség van ránk, dolgozunk a Dunáért és a Dunai Horgászokért ...

(Pfeifer Rikárd)

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »