Szigorítások a Dunán, a horgászok egy része őrjöng

2020.01.20.

Megjelent a 2020-as közép-dunai területi engedély, és az idei szigorítások a horgászokban igencsak vegyes érzelmeket keltenek. Felemelt méretkorlátok, felső méretek, éves darabszám-kvóta és kíméleti területek, feloldott szonártilalom: a horgászok jó része örül a szigorításnak, sokan viszont nem értenek egyet velük. Nézzük át a legfontosabb szabályokat!

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi információk a Közép-Dunára vonatkoznak, és csak az országostól eltérő szabályozásokat nyomtatták rá a területi engedélyre, tehát azok (például a tilalmi idők stb.) továbbra is érvényben vannak.

Méretkorlátozások

Ponty minimum: 35cm, maximum: 65cm
Süllő minimum: 40cm, maximum: 75cm
Amur minimum: 40cm, maximum: 80cm
Balin minimum: 40cm, maximum: 65cm
Márna: 40cm
Csuka: mininum: 50cm, maximum: 75cm
Kősüllő: 30cm
Dévérkeszeg: 04.15. és 05.31. között maximum 40cm

(A többi méretkorlátozás megegyezik az országos szabályozással.)

Harcsatilalom

Idéntől tilos a harcsákat ívásidőben kifogni, mérettől függetlenül: 05.02. és 06.15. között tilos harcsát fogni, így végre a nagyobb, ivarérett példányok le tudnak ívni. Ezen kívül a vermelő harcsákat is tilalom védi: 12.01. és 02.28. között is tilos harcsázni, illetve harcsát hazavinni.

Darabszám korlátozások

A tavalyi évi 100 darab elvihető darabszám korlátozással védett halból idén csak 70 vihető el. Az engedély így fogalmaz: "Évente: 70db, (Max. 70db, békés hal, vagy ebből ragadozó: max: 35db)" Értelmezésünk szerint ez azt jelenti, hogy összesen 70 darab vihető el, amiből maximum 35 darab lehet ragadozó, de például aki csak békéshalra horgászik, az hazavihet 70 darabot.

A darabszám korlátozással nem védett halakból napi 7kg vihető el, de ezen belül menyhalból, sügérből és domolykóból összesen maximum 3kg (ami beleszámít a 7kg-ba).

Kíméleti területek

A tavaly bevezetett, vermelő és ívóhelyeket (pontosabban a halakat) védő kíméleti területek köre kibővült, például belekerült az ercsi szakasz egy része. Az engedélyen pirossal kiemelt sor: "Tiltott területen történő horgászat bűncselekménynek minősül!"

Feloldott szonár (halradar)tilalom

Az idei évtől télen is lehet horgászathoz szonárt (halradart) használni a közép-dunai szakaszon, a téli szonártilalom feloldásra került.

Garmin halradarok 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »