Kezdődik a szelekciós halászat

2017.03.07. forrás: sporthorgasz.eu

Az utóbbi években központi kérdéssé vált a Tisza-tavi busa- és törpeharcsa-állomány őshonos halakkal szembeni táplálék- és élőhely-konkurenciája. Az egyetlen megoldás a problémára az állománygyérítő halászat, mellyel kapcsolatban már meglehetősen sok tapasztalattal rendelkezünk. Nem férhet kétség ahhoz, hogy érzékelhető eredmény eléréséhez fokozni kell a tevékenységet.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

A 2015-ben és 2016-ban kifogott közel 30.000 kg törpeharcsa 270.000 kg természetes táplálékot fogyasztott el az őshonos halállomány elől. Ez óriási szám, érdemes belegondolni, hogy mennyi pontynak, keszegfélének, ragadozóivadéknak jelenthetett volna táplálékforrást ez a mennyiség. Ennek ismeretében a halászat létjogosultsága nem lehet kérdés, ahogy az sem, hogy növelni kell a kifogott busa és törpeharcsa mennyiségét. Ezt a velünk szerződésben álló halászok számának emelésével kívánjuk elérni.

A nagyobb létszám azonban nagyobb felelősséget is ró társaságunkra. Ezért olyan szerződéseket kötünk a halászokkal, melyek szigorúak, ugyanakkor igazságosak is, és messzemenőkig a Tisza-tavi horgászok és az őshonos halállomány érdekeit szolgálják. A megállapodásokban részletesen le vannak fektetve a halászatok megkezdéséhez szükséges tennivalók, melyek valamelyikének elmulasztása esetén meghiúsul az aznapi halászat. A halász például csak akkor kezdheti el a tevékenységet, ha előtte azt a társaságnak bejelentette. Minden szakember csak a szerződésben meghatározott számú és méretű eszközt használhatja. Egyedileg meg van határozva a szerszámok jelölésének módja is annak érdekében, hogy azok tulajdonosa azonosítható legyen. Ezek alapján munkatársaink minden időpillanatban pontosan tudják, hogy a Tisza-tó mely vízterében kinek, mennyi és milyen típusú szerszáma van a vízben. A kifogott haltételek kirakodása is minden esetben a mi tudtunkkal és jelenlétünk mellett zajlik. Mindezekkel együtt természetesen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is végre fogunk hajtani, melyek során nemcsak azt fogják ellenőrizni a halászati őrök, hogy őshonos halfajok kerültek-e kifogásra, hanem azt is, hogy az engedélyben szereplő szerszámok vannak-e használatban. Ezeken felül megvizsgálják, hogy a tevékenységhez szükséges valamennyi dokumentum a halásznál van-e, és azokban megfelelően regisztrálja-e a tevékenységét. Előfordulhat, hogy egyes eszközök az elhelyezésükből adódóan zavarják, akadályozzák a horgászatot, a közlekedést. Ebben az esetben a halász a mi kérésünkre módosítja a szerszámok helyét. A halászok halászati segédeket vehetnek igénybe bizonyos munkafolyamatok elvégzéséhez. Ilyen esetekben csak azoknak a segédeknek a közreműködése megengedett, akiket a társaságunk jóváhagyott. A nem értékesíthető haltétel szakszerű ártalmatlanítása a halász feladata. Látható, hogy meglehetősen erősen van szabályozva a halászok tevékenysége. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy nem hiába dolgoznak, hiszen a törpeharcsa eladásából származó árbevétel teljes egészében a halászt illeti meg, és a busa értékesítéséből is csak csekély összeget fizetnek be a társaság részére.

Meglehetősen színes halászközösség alakult ki társaságunk berkein belül, akik között vannak helyiek és távolabbról érkezők is, rendkívül széles spektrumú halászati tapasztalattal. Bízunk benne, hogy eredményes évnek nézünk elébe, és együtt képesek leszünk hatékonyan szabályozni a busa és törpeharcsa Tisza-tavi állományát.

Minn Kota elektromos csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »