Kevesebb az orvhalász

2016.08.01. forrás: Magyar Idők

A kétéves szabadságvesztés veszélye elrettentő erővel bír a Balatonon

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

A Balatonon csökkent az orvhalászok száma, és az általuk használt hálók mérete is sokkal kisebb – tudta meg lapunk. A szabálysértések száma ezzel ellentétben nőtt, az egyik leggyakoribb probléma az, hogy a megengedettnél több halat emel ki a vízből a horgász, vagy nincs engedélye.

Az engedély nélküli halászat önálló tényállás lett a büntető törvénykönyvben, így akár kétéves szabadságvesztéssel is sújthatók a rapsicok. Korábban csak lopásnak minősült az orvhalászat, ma viszont, ha valakit tetten érnek, büntető eljárás indul ellene akkor is, ha nem kerül elő a zsákmány. Mindennek köszönhetően jelentősen csökkent a balatoni orvhalászok száma – mondta a Magyar Időknek Havranek Mihály. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrzési vezetője egyebek mellett arra is kitért, hogy korábban volt olyan év, amikor együttesen harminc-negyven kilométer rapsichálót emeltek ki a vízből a halőrök, a vízi rendészet járőrei vagy a halászhajók emberei. Mára nemcsak az orvhalászhálók együttes hossza, hanem az egyes hálók mérete is csökkent. Ritka a hatalmas vízterületre kivetett 400-500 méteres, helyette a nádas szélén jól kezelhető 50-100 méterest használnak.

Habár a nyár nem a horgászok évada, hiszen kánikulában nemigen esznek a halak, idén a korábbi évek hasonló időszakához képest több szabályszegés történt a Balatonnál – tudtuk meg a tizenhat halőr munkáját irányító szakembertől. Kevesebb a horgász, de ezzel nem csökkent arányosan azok száma, akik ellen hatósági eljárás indult. A horgászrendet megsértő 168 személy közül tíz a megengedettnél több halat emelt ki a tóból, hatan nem rendelkeztek területi jeggyel, harmincketten elodázták a fogási napló vezetését, és még ennél is többen voltak, akik a megengedettnél több botot használtak.

A legkedveltebb balatoni halfajta továbbra is a ponty és a keszeg, az éjszakai horgászok pedig elsősorban a legízletesebb uszonyosokra, a harcsára és a fogas süllőre hajtanak – mondta lapunknak Tóth Attila keszthelyi sporthorgász. Kérdésünkre, hogy mi vetett véget a korábbi évtizedekben fel-fellángoló horgász-halász háborúnak, azt válaszolta: a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-re vonatkozó halászati tilalom elrendelése. Mint ismert, a siófoki székhelyű cégnek ez idő szerint kizárólag a halszabályozás a feladata, azon belül az iszonyúan elszaporodott, egyedenként 25-30 kilósra felhízó busák, a „tó teheneinek” gyérítése, így a nemes halak kifogása a horgászokra maradhat. A halgazdálkodási társaság egyébként átfogó terv alapján végzi a legkedveltebb halfajták betelepítését. A március 1-jén megkezdett állománygyarapítás eredményeként idén 300 tonna második nyaras ponty, 50 ezer első nyaras fogassülő és tízezer darab második nyaras compó került, illetve kerül a tóba.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »