Kárókatona-gyérítés

2015.07.20. forrás: sporthorgasz.eu

Társaságunk kiemelt feladata a Tisza-tó halállományának védelme, melybe számos egyéb tevékenység mellett a túlszaporodott kárókatonák állományszabályozása is beletartozik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve az idén is kérelemmel fordultunk a területileg illetékes természetvédelmi felügyelőséghez, és minden eddiginél több egyed kilövésére kaptunk engedélyt. Ez komoly előrelépés a korábbi évekhez képest, hiszen míg 2011-ben csak riasztásra kaptunk engedélyt, addig 2013-ban már 76 egyed kilövése valósult meg. Az engedélyek szerint kilőhető egyedek száma 2014-ben 150 volt, idén pedig már 200. A határozatokban megadott maximális mennyiséget mindkét évben kihasználtuk, ennek értelmében 2015-ben 200 egyed kárókatona került elejtésre.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

A gyérítésre ezúttal is az Óhalászi-Holt-Tiszán lévő homogén kárókatona-telepen került sor, a természetvédelmi őr felügyelete mellett, a Tiszafüredi Földtulajdonosi Vadásztársaság vadőreinek közreműködésével. A lőfegyveres állományszabályozás március elején kezdődött, de a fiókanevelés ideje alatt – etikai okokból – szüneteltettük. A költési időszak befejeztével június közepétől folytattuk a gyérítést, ami a hónap utolsó napján ért véget. Minden alkalommal maximálisan ügyeltünk a területen fészkelő rétisas-pár nyugalmára, jegyzőkönyvben rögzítettük az eseményeket és a kilőtt egyedek számát. Összesen hét alkalommal vonultunk ki a területre, és ennek során sikerült hiánytalanul kilőni az engedélyben meghatározott 200 kárókatonát.
Napi fél kilogrammos halfogyasztással számolva az idei kilövések eredményeként naponta 100 kg-mal kevesebb hal kerül ki a Tisza-tóból és a környékbeli tógazdaságokból a kárókatonák kártétele következtében, így éves szinten 36500 kg-mal több jut a horgászoknak. Ez csaknem megegyezik az éves pontytelepítési mennyiséggel.

Delphin Walkyra harcsázó botokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »