Őszi-téli ruhavásár 2.

Kárókatona-gyérítés

Társaságunk kiemelt feladata a Tisza-tó halállományának védelme, melybe számos egyéb tevékenység mellett a túlszaporodott kárókatonák állományszabályozása is beletartozik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve az idén is kérelemmel fordultunk a területileg illetékes természetvédelmi felügyelőséghez, és minden eddiginél több egyed kilövésére kaptunk engedélyt. Ez komoly előrelépés a korábbi évekhez képest, hiszen míg 2011-ben csak riasztásra kaptunk engedélyt, addig 2013-ban már 76 egyed kilövése valósult meg. Az engedélyek szerint kilőhető egyedek száma 2014-ben 150 volt, idén pedig már 200. A határozatokban megadott maximális mennyiséget mindkét évben kihasználtuk, ennek értelmében 2015-ben 200 egyed kárókatona került elejtésre.

Thermoruhák 640
hirdetés

A gyérítésre ezúttal is az Óhalászi-Holt-Tiszán lévő homogén kárókatona-telepen került sor, a természetvédelmi őr felügyelete mellett, a Tiszafüredi Földtulajdonosi Vadásztársaság vadőreinek közreműködésével. A lőfegyveres állományszabályozás március elején kezdődött, de a fiókanevelés ideje alatt – etikai okokból – szüneteltettük. A költési időszak befejeztével június közepétől folytattuk a gyérítést, ami a hónap utolsó napján ért véget. Minden alkalommal maximálisan ügyeltünk a területen fészkelő rétisas-pár nyugalmára, jegyzőkönyvben rögzítettük az eseményeket és a kilőtt egyedek számát. Összesen hét alkalommal vonultunk ki a területre, és ennek során sikerült hiánytalanul kilőni az engedélyben meghatározott 200 kárókatonát.
Napi fél kilogrammos halfogyasztással számolva az idei kilövések eredményeként naponta 100 kg-mal kevesebb hal kerül ki a Tisza-tóból és a környékbeli tógazdaságokból a kárókatonák kártétele következtében, így éves szinten 36500 kg-mal több jut a horgászoknak. Ez csaknem megegyezik az éves pontytelepítési mennyiséggel.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés