Kardhal szúrt le egy hawaii halászt

2015.05.30. forrás: index.hu

gy hajóskapitány, Randy Llanes a hawaii Honokahu-öbölben akart kardhalat fogni. A 47 éves Llanes mélytengeri halászattal foglalkozik, így ő sem sejtette, hogy a szigonypuskával folytatott pecázás vacsora helyett mással végződhet. Mégis tragédia lett belőle.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

 Llanes megpillantott egy kardhalat az öbölben, és rögtön a nyomába is eredt. Amint lőtávolba került, elsütötte a szigonypuskát. Eltalálta, de a megsebesült hal azonnal rátámadt Llanes-re, és a felső állkapcsával mély sebet ejtett a mellkasán. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a férfit, de a a sérülése olyan súlyos volt, hogy a helyi kórházban meghalt.Egy kardhalnak nem esik nehezére megölnie egy embert. A tömegük elérheti a fél tonnát, és a felső állkapcsuk néha egy-másfél méteresre is megnő. A Llanes által megsebesített példány ennél sokkal kisebb volt – nagyjából 180 centi hosszú és 18 kiló –, de mivel a halak az állkapcsukat kardként forgatva, az áldozataikat feltrancsírozva vadásznak az óceánban, rutinszerűen sebezhetnek halálra embereket is.
Az Egyesült Államokban asztalra kerülő kardhalak többségét Hawaii-on fogják; már az őslakosok is rendszeresen halásztak rájuk. Igaz, már ők is rettegtek tőlük, mivel a kíméletlen természetűnek tartott kardhalak gyakran rájuk támadtak, és a felső állkapcsukkal még a kenut is átdöfhették.

Haswing elektromos csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »